Hrvati puno više troše, najviše od kolovoza 2007.

Hrvati puno više troše, najviše od kolovoza 2007.
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

DRŽAVNI zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak izvješće o prometu u trgovini na malo, a prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja je u veljači ojačala za 3,8 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na veljaču prošle godine porasla za 8,7 posto, što je najbrža stopa rasta od kolovoza 2007.

Najveći rast od 2007. godine

To je znatno brži rast potrošnje nego u siječnju, kada je ona porasla za 1 posto na mjesečnoj te za 4,3 posto na godišnjoj razini.

"Godišnja realna stopa rasta prometa u trgovini na malo ubrzala je s rastom te je tako prema kalendarski prilagođenim podacima promet u trgovini na malo realno bio viši za 8,7 posto u odnosu na prošlogodišnju veljaču, što je najviša stopa rasta od kolovoza 2007., dok je nominalan rast iznosio 8,9 posto", ističu analitičari Raiffeisenbank Austrije (RBA). 

Nastavljen rekordan trend rasta

Isto tako, u veljači je nastavljen rekordan pozitivni trend rasta maloprodaje s obzirom na to da je pad potrošnje na godišnjoj razini posljednji put zabilježen u kolovozu 2014. godine.

Rast potrošnje 54 mjeseca zaredom nije zabilježen od kada DZS vodi te podatke.

U ožujku je na godišnjoj razini promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 5,3 posto, dok je maloprodaja neprehrambenim proizvodima ojačala za 12,6 posto.

Očekuje se nastavak trenda

"I u mjesecima pred nama rast raspoloživog dohotka, uslijed poreznih izmjena, daljnjeg pada nezaposlenosti i nešto skromnijeg rasta zaposlenosti, pritiska na rast plaća, potisnutih inflatornih pritisaka i okruženja niskih kamatnih stopa, povoljna kretanja u turizmu, kao i poboljšanja na tržištu rada podržavat će nastavak pozitivnih godišnjih stopa rasta trgovine na malo", ocjenjuju analitičari RBA.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara