Hrvatice i Hrvati - jeste li K-ovce ili K-kmetovi?

Hrvatice i Hrvati - jeste li K-ovce ili K-kmetovi?

Foto: FAH, Index

KAŽU da je ponavljati istu stvar i očekivati drugačiji rezultat oznaka budale. U tom slučaju – ponašanje HDZ-a se može ocijeniti ili ponašanjem budale ili ponašanjem onoga tko namjerno želi dovesti do lošeg rezultata. Predložili su za premijera Tima Oreškovića, tehnomenadžera bez političkog iskustva, formalno nestranačkog čovjeka bliskog HDZ-u i vidimo kako to ide. Premijer koji nema političke podrške i političku snagu koja izvire iz izbora – nema šanse.

I što sada? Pa sada HDZ smjenjuje Tima Oreškovića, tehnomenadžera bez političkog iskustva, formalno nestranačkog čovjeka bliskog HDZ-u, i predlaže – Zdravka Marića, tehnomenadžera bez političkog iskustva, formalno nestranačkog čovjeka bliskog HDZ-u! Što bi uopće moglo poći krivo?

Tko je od vas, budite iskreni, zaokružujući na parlamentarnim izborima glasao da ovu zemlju vodi Zdravko Marić? Čovjeku kao čovjeku svaka čast oko stručnosti – mlad, bio je jedan od najboljih studenata, s tridesetom je došao do doktorata, ali kao premijer, što on može ponuditi što nije mogao Tim Orešković?

Marić je, istina, bio pomoćnik ministra i državni tajnik ministarstva Financija (2006. – 2008. pomoćnik ministra za makroekonomsku analizu i planiranje, 2008. – 2012. državni tajnik), dakle u doba kada je Ministarstvom vladao Ivan Šuker, a premijeri bili Sanader i Kosorica. No, tko je kada čuo politički za njega?

Marić ima i još jedan veći problem – godine 2012. odlazi na vrhunsku menadžersku poziciju u Agrokor, kako njegov životopis navodi: „Agrokor d.d., Izvršni direktor za Strategiju i tržište kapitala Područja odgovornosti: međunarodno financiranje, odnosi s investitorima, M&A“.

Dakle, čovjek koji je donedavno radio za Agrokor, firmu koja nije baš poznata po visokim plaćama radnicima, firmu koja kao grupa dobiva državne milijune (Agrokor je praktično najveći poljoprivrednik u Hrvatskoj, za što uredno prima poticaje!) i firmu koja zbog svog opsega debelo radi s državom – čovjek s visoke pozicije u takvoj firmi postaje mandatar, dakle potencijalni premijer!

Ne čini li vam se da se pretvaramo u K-državu?

Kako ne ući u sukob interesa?

Zdravko Marić je došao na mjesto ministra Financija, gdje sada jest, iz Agrokora. Tamo mu je očigledno bilo dobro – poznat je po tome što je u imovinsku karticu prijavio i sat Sat Rolex GMT Master II vrijedan 50.000 kuna. U vlasništvu ima i AUDI A6 2.0 TDI iz 2015. godine.

Kako pomoćnici ministara i državni tajnici nemaju nešto velike plaće, pretpostavljamo da je gazda Agrokora bio velikodušan i da Marić nije tamo radio za 14-16.000 kuna koliko možete imati kao srednje rangirani dužnosnik, već za neke pristojnije novce. Stoga – postavlja se opravdano pitanje – je li Zdravko Marić kao potencijalni premijer na neki način „dužan“ bivšem poslodavcu? Ministar financija se ne bavi izravno poslovanjem države – ali premijer je nešto drugo. Jako puno toga što premijer potpisuje izravno se može ticati Agrokora, jer Agrokor je ogroman! U pitanju su iznosi koji mogu biti puno veći nego onih 60.000 € Karamarkove djevojke, a sadašnje supruge.

Dakle, je li Zdravko Marić potencijalni Todorićev čovjek u vlasti i je li u mogućnosti da on postane premijer dobivamo K-vladu, i na neki način feudalnu K-državu. Žarko Puhovski je za Index rekao da bi postavljanje Marića za premijera značilo diktaturu krupnog kapitala u Hrvatskoj. Možemo se složiti s time. Pri čemu – osobno nemam ništa protiv krupnog kapitala, i firmi krupnog kapitala kao što je IBM, Microsoft ili Mercedes-Benz. No, treba li nam kao premijer čovjek koji je poslovno vezan baš i upravo uz Agrokor?

Treba li ovaj poslovni sustav predstavljati budućnost Hrvatske? Osjećate li se ugodno u K-državi koju bi vodio kao premijer donedavni ,izvršni direktor za Strategiju i tržište kapitala“ Agrokora, čovjek besprijekorne frizure, u skupom odijelu i s Rolexom koji košta više od godišnje plaće radnika u ovoj zemlji?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kamo sreće da je više poduzetnika – ali onih koji ne rade s državom!

Kamo sreće da je među političarima više privrednika – ali kao prvo onih koji su primjer dobrih plaća i kvalitetnog odnosa prema radniku (a Agrokor to nije, usporedite samo plaće njegovih prodavača s onima DM-lanca), i nadalje onih koji ne rade usko s državom. Agrokor radi svoje veličine ne može ne zaobići državu – a i neki njegovi dijelovi kako smo rekli izravno primaju novac države.

I onda visoko rangirani manager upravo takve firme bude predložen ni manje ni više nego za premijera? Zar je zaista većini građana ove zemlje Agrokor tako mio, drag i uzor da žele čovjeka iz upravo tog korporativnog okružja kao premijera? Ima u Hrvatskoj stotine i stotine firmi koje em bolje plaćaju radnike, em nemaju toliko izravne kontakte s državom – kako to da se nije mogao naći čovjek iz neke takve firme?

Dodatno – biti premijer je puno više nego biti korporativni financijski direktor s Rolexom. Biti premijer znači razumjeti brojne korelacije društva i razumjeti sve njegove segmente, od poduzetnika do onih koji ako im se ukine sufinanciranje ne mogu poslati djecu u školu. Razumjeti i male gospodarstvenike i one blokirane, i one koji još uvijek predstavljaju neki srednji sloj. Može li Marić nešto takvo? Gdje se on do sada na složenom političkom poslu uopće iskazao?

Novi nestranački premijer je glupost

Vlada je političko tijelo, a predsjednik Vlade je primarno političar. Ne postoji škola za predsjednika vlade, to nije zanimanje koje se dobiva na natječaju. Snaga predsjednika Vlade je u strankama koje ga podržavaju – zato u pravilu predsjednik Vlade postaje šef najjače stranke u koaliciji. U tom slučaju on ima i izborni legitimitet i političku snagu provesti reforme.

Što kada je premijer nestranački? To znači da nema ni izborni legitimitet, to znači da ministri ne slučaju njega već šefove svoje stranke (koji ne zaboravimo kroje izborne liste u nas!), i to znači da premijer ne ide na sastanke vladajuće stranke ili koalicije gdje se zaista donose bitne odluke. To grublje rečeno znači da takav premijer ima šefovima stranaka vladajuće koalicije ili veselo mahati repićem ili će brzo doći u sukob – kako se dogodilo Timu Oreškoviću. Nema treće.
Demokracija kakvu poznajemo je već 200 godina postojeći model i stvari su tu jasne, nećemo mi u Hrvatskoj taj model bitno promijeniti, koliko godi neki mislili da to ide.

A tko su Tim Orešković ili evo sada Zdravko Marić jednom HDZ-u ili Mostu? Ljudi koji će nametati svoja mišljenja, stavove ili vući reforme? Ne. Oni su obični izvršitelji stranačke volje, slabiji od bilo kojeg stranačkog ministra – jer stranački ministar se barem može oglasiti na stranačkim tijelima i reći svoje, a ovi ne mogu ni to.

K-država K-ovaca

Ako inače kvalitetan stručnjak Zdravko Marić dopusti da ga HDZ postavi za mandatara – to će biti samo njegov gubitak, jer tek u skrpanoj većini kakvu HDZ „preslaguje“, većini gdje će se naći svi mogući i nemogući, neće moći provesti nikakvu reformu, no to je problem njegovog ega, da na takav položaj pristane. Štoviše, doći će u položaj gdje se neće moći negirati njegova veza s Agrokorom. A za to ne treba doći do toga da npr. administrativni biljeg bude po 19,99 kn, dosta je puno manje.

Što se nas ostalih tiče – da za javnost nepoznat doskorašnji izvršni direktor Agrokora, čovjek kojega malo tko poznaje i koji nema nikakvi izborni legitimitet, postane premijer, samo znači da postajemo K- država, u kojoj postoje K- feudalci u dvorcu iznad Zagreba i mi K- ovce koje služe za striženje. No, ako kao građani ovo preslagivanje dopustimo, onda zaista nismo ni bolje zaslužili nego da postanemo K-ovce ili K- kmetovi.

Napomena: Slovo K u ovom tekstu predstavlja element kalij, atomski broj 19, kemijska skupina alkalijski metali i nema nikakve veze s bilo čime drugim. Kalij bitno utječe na rad srčanog mišića i na podražljivost cijeloga mišičnog i živčanoga sustava. Njegova je razina u krvi stalna, a regulira ju kora nadbubrežne žlijezde. Čovjek unosi kalij u organizam uglavnom biljnom hranom. U voću ga najviše ima u banani. Zbog svega navedenog, smatramo važnim pisati o kaliju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara