HDZ ima četiri kandidata za novog premijera, najizgledniji je Zdravko Marić?

HDZ ima četiri kandidata za novog premijera, najizgledniji je Zdravko Marić?

Foto: FAH

TOMISLAV KARAMARKO krenuo je u rušenje premijera Tihomira Oreškovića s ciljem da presloži Vladu na čijem bi čelu bio upravo on. Nakon nekoliko dana političke drame, sad je spreman na ustupke, pa kaže kako je spreman odstupiti, ukoliko to učine i premijer Orešković te drugi potpredsjednik Vlade Božo Petrov.

> Puhovski: Ako Todorićev čovjek postane premijer, Hrvatska dobiva diktaturu krupnog kapitala

Ako HDZ uspije srušiti Oreškovića, za njegovog nasljednika spominju se četiri kandidata.

Milošević izgubio od Karamarka pa postao njegov čovjek od povjerenja

Prije nekoliko dana spominjalo se ime Domagoja Ivana Miloševića, aktualnog glavnog tajnika HDZ-a, koji je to u prvom trenutku demantirao, no njegovo ime i dalje kruži. Milošević je bio potpredsjednik za investicije u vladi Jadranke Kosor, a prije toga je bio vlasnik Pastor grupe, za čiju su se privatizaciju spominjale razne nezakonitosti.

Milošević je 2011. godine u imovinskoj kartici prijavio 15 stanova, apartman na moru i udlele u raznim firmama,  no zaboravio je prijaviti 12 garaža koje također posjeduje. 2012. kandidirao se za predsjednika HDZ-a, no s najmanje glasova otpao je prije drugog kruga u kojem su završili Tomislav Karamarko koji je kasnije i postao predsjednik, i Milan Kujundžić. U posljednje vrijeme spominje se kao Karamarkov čovjek od povjerenja, a prije desetak dana postao je glavni tajnik stranke. Spekulira se da predsjednik HDZ-a želi upravo njega vidjeti na mjestu novog premijera.

Tolušić ni dana nije radio u realnom sektoru

Kao mogući novi premijer spominje se i Tomislav Tolušić, ministar regionalnog razvoja i europskih fondova. Tolušić je diplomirani pravnik i nikada nije radio u realnom rektoru. U HDZ je ušao 1997. godine, a slovio je kao čovjek Josipa Đakića. Bio je vježbenik u Uredu državne uprave u Virovitici, a kasnije i stručni suradnik za imovinsko-pravne odnose.

2008. godine postao je župan Virovitičko-podravske županije, a na to je mjesto ponovno izabran na lokalnim izborim 2009. godine na kojima su župani prvi put birani neposredno. Drugi mandat na čelu županije osvojio je 2013. kada je postao i predsjednik Hrvatske zajednice županija koja se protivi ukidanju županija.

Butković platio vikend na moru Kolindi

Olega Butkovića neki također vide kao budućeg premijera. Sadašnji ministar pomorstva, prometa i infrastrukture dok nije stupio na tu dužnost bio je gradonačelnik Novog Vinodolskog. DIplomirani je inženjer pomorskog prometa, a funkciju gradonačelnika obavljao je jedanaest godina. Iz tog se vremena vuče afera da je sadašnjoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović iz gradskog proračuna platio raskošan obiteljski vikend u Novom Vinodolskom, no on je tvrdio da je račun od preko 8 tisuća kuna platio svojim, a ne proračunskim novcem.

Nakon Karamarkove pobjede na unutarstranačkim izborima postao je član Predsjedništva HDZ-a, predsjednik Županijskog odbora te predsjednik stranačkog Odbora za promet, pomorstvo i veze. U posljednjih tjedan dana kada je kriza vlade na vrhuncu izjavljivao je kako stiže bonaca.

Torodićev čovjek Marić je najizgledniji kandidat?

Kao potencijalni mandatar nove vlade spominje se ministar financija Zdravko Marić, a neki ga navodno vide kao naizglednijeg kandidata. Iako je u vladu Tihomira Oreškovića ušao kao HDZ-ov čovjek Marić je nestranački ministar, tehnokrat poput Oreškovića. Zdravko Marić je ekonomist koji je godinama radio u ministarstvu financija, a dok je ministar financija bio Ivan Šuker, bio jed državni tajnik. Potom je otišao u Agrokor gdje je postao izvršni direktor za strategiju i tržište kapitala.

Zbog toga ga mnogi smatraju čovjekom vlasnika koncerna Agrokor Ivice Todorića, a politički analitičar Žarko Puhovski danas je za Index rekao da bi postavljanje Marića za premijera značilo diktaturu krupnog kapitala u Hrvatskoj. U imovinskoj kartici prijavio je da je vlasnik Rolex sata vrijednog oko 50 tisuća kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara