Hrvatska će dostaviti račun za uplatu novca deblokiranog u SAD-u

HRVATSKA će dostaviti broj računa na koji bi joj se trebalo uplatiti 56 milijuna američkih dolara koliko treba dobiti nakon što su SAD deblokirale 225 milijuna dolara bivše Jugoslavije, doznaje se danas u Banskim dvorima.

U Vladinim krugovima danas su održane konzultacije o daljnjim koracima Hrvatske nakon deblokade tih sredstava, a te će se konzultacije, kako se doznaje, nastaviti.

Hrvatska je, naime, tražila blokadu 225 milijuna dolara deviznih rezervi bivše Jugoslavije deponiranih u američkim bankama, ali su SAD nedavno deblokirale ta sredstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Državama sljednicama bivše Jugoslavije, koje su američkoj strani dostavile brojeve računa, novac je već uplaćen, a nakon što dostavi broj računa i Hrvatskoj će biti uplaćen njen dio od 56 milijuna dolara.

Iz izvora bliskih Banskim dvorima doznaje se također kako Hrvatska još neće ratificirati ugovor o sukcesiji, jer iznosi navedeni u ugovoru ne odgovaraju stvarnom stanju. Hrvatska će i dalje nastaviti tražiti gdje je nestala razlika između iznosa navedenih u ugovoru i iznosa o kojima se sada govori, naglašava se u Vladinim krugovima.

Hrvatska je jedina država sljednica bivše Jugoslavije koja još nije ratificirala ugovor o sukcesiji, potpisan u lipnju 2001. u Beču.

Najspornijim se pitanjem, za koje se traže podatci, pokazalo pitanje sredstava u mješovitim bankama. U sporazumu se, naime, navodio iznos od 645 milijuna dolara, a naknadno su dostavljeni podatci Srbije i Crne Gore po kojima je riječ o knjigovodstvenoj vrijednosti, te da je u mješovitim bankama ostalo samo 56 milijuna dolara, pa nedostaju 590 milijuna dolara iz tih banaka.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara