Hrvatska estrada u suzama se oprostila od Toše Proeskog

ISTOVREMENO sa sprovodom u Kruševu, kolege, suradnici i prijatelji tragično preminulog Toše Proeskog okupili su se u zagrebačkom Multimedijalnom centru kako bi mu odali posljednju počast i upisali se u knjigu žalosti. Suze na oči brojnih poznatih domaćih izvođača izmamio je dokumentarac o Tošinom glazbenom uspjehu, kao i pokop kojeg su pratili nakon službenog dijela komemoracije.

> Uz suze i jecaje Makedonija se oprostila od Toše Proeskog

> Video: Toše Proeski - In memoriam

Iako se na hrvatskom glazbenom tržištu počeo probijati tek prije tri godine, Toše Proeski sklopio je brojna prijateljstva među poznatim domaćim glazbenicima, producentima i novinarima, što je pokazao i veliki odaziv na službenoj hrvatskoj komemoraciji u Multimedijalnom centru u Novom Zagrebu. "Osvajao nas je strašću, karizmom i ogromnim talentom. Imao je ono za što sam mislio da na našoj estradi odavno ne postoji - strast", rekao je Branko Paić iz diskografske kuće Hit Records, koja ga je zastupala na našem tržištu.

"U svakom je trenutku živio za glazbu"

Posebno emotivan bio je govor producenta Mire Buljana, koji je s Proeskim napravio dva vrlo uspješna albuma. "Toše je bio predivan dečko, u svakom je trenutku živio za glazbu. Stvarno sam ga volio", kroz suze je rekao Buljan. Komemoraciji je prisustvovao i veleposlanik Republike Makedonije u Hrvatskoj, Stojan Rumenovski.

Tom je prilikom prikazan dokumentarni film o glazbenom putu Toše Proeskog, koji uključuje snimke njegovih nastupa još dok je bio dijete i prati njegovu karijeru kroz nastup na Eurosongu i pobjede na raznim festivalima diljem bivše Jugoslavije. Suze i nevjerica vladale su među glazbenicima dok su gledali kadrove mladog perspektivnog pjevača na strelovitom putu ka uspjehu, a ožalošćene kolege svoje su poruke preminulom glazbeniku iskazali upisivanjem u knjigu žalosti, koja će uskoro biti poslana u Skopje, zajedno s ostalim knjigama u koje se upisuju suradnici i obožavatelji diljem Balkana.

Tony pokojnom prijatelju napisao pjesmu

Komemoraciji je prisustvovao respektabilan broj domaćih glazbenih zvijezda - Gibonni, Oliver Dragojević, Nina Badrić, Petar Grašo, Jacques Houdek, Luka Nižetić, Lana Jurčević, Ivana i Marija Husar te brojni drugi pjevači, tekstopisci, producenti i menadžeri došli su odati počast tragično preminulom kolegi.

Jedan od njegovih najboljih prijatelja, Tony Cetinski, jutros se sa suprugom Ivanom Nobilo i direktorom Narodnog radija Jurjem Hrvačićem zrakoplovom uputio na sprovod u Kruševo. Kako nije mogao nazočiti komemoraciji u Zagrebu, napisao je pjesmu za preminulog prijatelja, koja je do suza ganula sve prisutne u Multimedijalnom centru. Koautor pjesme je Stipo Crnjak. Tonyjevu pjesmu za Tošu Proeskog možete pročitati ovdje.

D.K.
Foto: H.P.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara