Raj za uhljebe: Hrvatska ima više ministara od Njemačke i Danske, a neznatno manje od Rusije

Raj za uhljebe: Hrvatska ima više ministara od Njemačke i Danske, a neznatno manje od Rusije

Foto: Hina

MOST i HDZ danas nastavljaju pregovore za sastav nove Vlade, a na današnjem sastanku trebalo bi biti riječi i o raspodjeli ministarstava. Iako je HDZ načelno rekao kako bi broj ministarstava trebalo smanjiti, o tome se još uvijek ne zna puno. Zna se tek da HDZ planira osnovati Ministarstvo useljenja i demografske obnove, ali nije poznato koja to ministarstva HDZ planira rezati.

S druge strane, MOST-u se ne žuri s reduciranjem broja ministarstava.

"Što se tiče HDZ-ovog Ministarstva demografske obnove, nismo upoznati s tim novim modelom, zato i jesmo sastanak u 14.30 sati u prostorima HDZ-a zakazali, da vidimo što će predložiti. Razmislit ćemo o tome ako to bude dobro. Išli smo s mogućnošću da ostane ovakvo pa da se mijenja kasnije model. Poslušat ćemo prvo što HDZ ima za reći", rekao je danas novinarima Petrov.

Dodao je i kako je njihova ideja bila da model i broj ministarstava za početak bude ovakav kakav jest i koji bi se eventualno mijenjao nakon analize od tri do šest mjeseci ako bi se pokazalo da je to bolje.

Milanovićeva Vlada među glomaznijima u Europi

Vlada Zorana Milanovića sastavljena je od 21 člana, a čine je premijer i 20 ministara. Milanovićeva Vlada ima i četiri potpredsjednika, ali oni su ujedno i ministri pa ne povećavaju ukupan broj članova Vlade.

Usporedbe radi, provjerili smo koliko članova broje vlade većih ili manjih europskih država i došli do zaključka da Hrvatska, iako spada u rang manjih zemalja, ima glomazniju vladu od nekih puno većih i mnogoljudnijih zemalja.

Tako primjerice jedna Njemačka, kao jedna od najrazvijenijih zemalja svijeta s populacijom od preko 80 milijuna stanovnika ima tek 16 članova vlade, kancelarku Angelu Merkel i petnaest ministara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Susjedna Srbija, iako ima više stanovnika nego Hrvatska, broji 20 članova vlade - premijera, tajnika i 18 ministara. Po broju ministara Hrvatska je u rangu Albanije koja  ima 19 ministarstava i 20 članova vlade. Vlada susjedne BiH broji 17 članova: premijera i 16 ministara. Otprilike jednak broj ministarstava ima znatno brojnija i znatno razvijenija Nizozemska, čiju izvršnu vlast čine premijer i 19 ministara.

Rekorder Britanija

Velika Britanija je rekorder po broju ministara. Na stranicama britanske Vlade tako stoji da postoje 22 kabineta ministara u koje se ubraja i premijer David Cameron koji ujedno vrši dužnost Ministra za državnu službu. Osim toga, stoji na stranicama britanske Vlade, postoji još 97 raznih ministara jer se svako ministarstvo dijeli na još nekoliko podministarstava.

Po broju ministarstava Hrvatska neznatno zaostaje za jednom od najvećih zemalja na svijetu, Rusijom. Rusija, koja broji gotovo 150 milijuna stanovnika, uz premijera ima 22 ministarstva, ali i osam potpredsjednika.

Danska je jedna od zemalja koja je brojem stanovništva i veličinom usporediva sa Hrvatskom, a koja broji 17 članova Vlade.

Najveće bile ratne Vlade, najmanja Sanaderova

Vlada još uvijek aktualnog premijera Milanovića dvanaesta je Vlada od samostalnosti, a broj ministara je s godinama varirao. To je najvidljivije za vrijeme ratnih godina kad je prosječno trajanje Vlade bilo znatno kraće, a s novim premijerima mijenjali su se i ministri i ministarstva.

Tako je prva Vlada, ona kojoj je na čelu bio Stjepan Mesić, uz premijera imala i tri potpredsjednika i 23 ministra. Ta je Vlada bila aktualna nepuna tri mjeseca, od kraja svibnja do kraja kolovoza 1990. godine. Premijer u drugoj Vladi bio je Josip Manolić, a uz njega i četiri potpredsjednika ta je vlada brojala čak 28 ministara. Ipak, valja napomenuti da nije postojao jednak broj ministarstava, već je nekoliko ministara imalo status ministra bez lisnice, odnosno ministra bez ministarstva.

Vlada Franje Gregurića je treća, a bila je aktualna od srpnja 1991. do kolovoza 1992. Uz premijera je brojala četiri potpredsjednika i 20 ministarstava, a promijenilo se čak 11 ministara bez lisnice.

Vlada Ivice Račana, koja je na vlast došla 2000. godine, uz premijera brojala je četiri potpredsjednika i 18 ministarstava. Najmanju Vladu imao je Ivo Sanader. Ona je, uz njega i potpredsjednika Vlade za gospodarstvo, brojala tek 14 ministarstava.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara