"Hrvatska je fašistička zemlja i neprijatelj SAD-a"

U JUČERAŠNJEM izdanju američkog lista Baltimore Sun objavljen je tekst koji potpisuje Julia Gorin, članica udruge American Council for Kosovo, a u kojem Hrvatsku predstavlja kao nacističku zemlju i neprijatelja SAD-a.

Na početku teksta autorica se poziva na nekoliko članaka iz raznih američkih i britanskih medija u 90-ima, poput New York Timesa, u kojem je 98. objavljeno kako "u 2. svjetskom ratu Hitler nije imao boljih i strastvenijih krvnika od hrvatskih fašista, koji se 50 godna kasnije vraćaju iz mrtvih".

Osim toga, poziva se i na druge napise svjetskih medija iz 90-ih, navodeći kako je Zagreb jedini grad u kojem bi mogao biti podignut spomenik Hitleru, a spominje i snimku profašističkog govora predsjednika Stjepana Mesića, koju je nedavno objavio Index, kao i slučaj kad su hrvatski navijači na prijateljskoj utakmici protiv Italije svojim tijelima formirali svastiku.

Potom autorica kritizira američko sudjelovanje u Domovinskom ratu, govoreći kako su američki generali pomagali Hrvatskoj - bivšoj  nacističkoj državi koja je 1995. provela etničko čišćenje ubivši 350.000 Srba, usporedivši taj čin s konc-logorima u vrijeme NDH.

"Franjo Tuđman trebao je biti osuđen zbog ratnih zločina, no UN je odugovlačio s podizanjem optužnice, dozvolivši mu da umre kao slobodan čovjek", navodi autorica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ante Gotovina i Branimir Glavaš, dvojica najvećih ratnih zločinaca u Hrvatskoj nedavno su uhićeni, unatoč protivljenju javnosti koja ubojice Srba smatra narodnim herojima", nastavlja.

"Dok se sve Srbe proglašava ratnim zločincima, Hrvati, Albanci i Bošnjaci optuženi za ratne zločine bivaju oslobođeni i pušteni, a narod ih dočekuje kao heroje, te nastavljaju političke karijere.", kaže autorica teksta u Baltimore Sunu.

"Srbi nisu bili anđeli, ali su jedini na Balkanu priznali svoje greške i učinili nešto u vezi toga. Naši (američki) mediji i vlasti i dalje odbijaju točnije prezentirati situaciju na Bakanu, jer bi mogli shvatiti da se Srbi nisu borili samo protiv svojih protivnika, već i protiv naših", zaključuje autorica.

Na službenoj internet stranici nevladine organizacije American Council for Kosovo, kojoj je Julia Gorin jedna od čelnica, mogu se pročitati parole tipa: "Recite NE nezavisnosti Kosova", ili "Ne dozvolite stvaranje još jedne odmetničke države!" te "Talibani jučer, Kosovo sutra?". 

M.Č.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara