KORONAVIRUS

Hrvatska je u karanteni, ekonomija pred raspadom, a porezni inspektori obilaze firme

Hrvatska je u karanteni, ekonomija pred raspadom, a porezni inspektori obilaze firme
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL,Index

OD Porezne uprave smo do sada svašta doživjeli. Možemo se sjetiti da su prije nekoliko godina ratnim brodovima došli na otok kako bi kontrolirali izdaju li kafići račune ili ljudima ispisivali kazne od više desetaka tisuća kuna. 

No, da će i usred epidemije koja je blokirala dobar dio ekonomije i gurnula zemlju u neku vrstu izvanrednog stanja inspektori Porezne uprave ići po firmama u redovne nadzore - to zaista nismo očekivali.

>Računovotkinja pisala Mariću: Prevršili ste svaku mjeru, dajte se saberite

Jednoj poduzetnici, čiji identitet nećemo otkriti, inspektori su upravo u postupku redovnog nadzora. Njena tvrtka bavi se nekom vrstom konzultantskih usluga. Ne spada u “rizične“ djelatnosti pa da inspekcija ima neki poseban razlog za neodgodivi dolazak. 

"Pogodio me trenutak u kojem su došli u nadzor"

“U prvi mah sam pomislila da me netko prijavio za nešto pa da su zato došli, ali ne - rekli su mi da se radi o redovnom nadzoru. Ne bježim ni od kakve kontrole, radim sve legalno i transparentno”, kaže nam i dodaje da ju je posebno pogodio trenutak u kojem se sve to odvija.

Na snazi je ograničenje kretanja, a i računovodstveni servisi su pod posebnim opterećenjem jer osim redovnog posla, sada imaju i veliku količinu drugih stvari koje moraju obavljati za svoje klijente - krenuo je val otkaza, velika je konfuzija oko vladinih mjera i sve je to palo na njihova leđa.

“Knjigovodstveni servis mi je u drugom gradu, koji je sada i tako zatrpan poslom, i sada bih ja trebala ići u drugi grad ako im zatreba nekakav dokument. Kada sam pitala inspektore mogu li to nekako odgoditi i zašto su baš sada došli u nadzor, odgovorili su mi: ‘Gospođo, pa moramo i mi nešto raditi.’ Najviše sam povrijeđena time što su sada došli”, kaže nam poduzetnica.

Upitali smo Poreznu upravu namjerava li obustaviti inspekcijske aktivnosti, barem dok se situacija koliko-toliko ne normalizira, a odgovor ćemo objaviti kada ga dobijemo.

Računovodstveni servisi preopterećeni poslom

Inače, prije dva dana smo razgovarali s Vesnom Varšavom iz Inicijative profesionalnih računovođa Hrvatske koja je apelirala na Ministarstvo financija da im se zbog preopterećenosti poslom odgode rokovi predaje financijskih izvještaja za tvrtke i toleriraju kašnjenja u predaji određenih obrazaca.

“U većini slučajeva sav posao oko HZZ mjera kao i zahtjeva za odgodom plaćanja putem ePorezne odrađuju računovođe. Tražili smo od Ministarstva financija da se odgode rokovi predaje godišnjih financijskih izvještaja, da se ukinu statistički izvještaji Državnog zavoda za statistiku i da se toleriraju kašnjenja u predaji PDV i JOPPD obrazaca s obzirom na otežane uvjete rade s kojima se susrećemo. Iako smo dobrim dijelom omogućili rad od kuće, postoji dio klijenata koji se ne služi tehnologijom te se vrši fizička primopredaja dokumentacije. Kako se i na papirima virus može zadržati do 72 sata prema riječima epidemiologa, moramo osigurati mjesto ostavljanja dokumentacije koja treba „odležati“ preporučeno vrijeme prije same obrade iste. Još nemamo informaciju hoće li Ministarstvo financija uvažiti naše zahtjeve, no u ovoj situaciji to je jedino logično rješenje”, rekla je Varšava.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara