Hrvatska je u vrhu europskih zemalja po broju umrlih od raka dojke

Hrvatska je u vrhu europskih zemalja po broju umrlih od raka dojke
Foto: Hina
 
HRVATSKA je u vrhu europskih zemalja po smrtnosti od raka dojke, a bolest je sve češća i u mlađih žena, pa je Dan narcisa, koji je danas obilježen u središtu Zagreba, prigoda da se naglasi važnost redovitih pregleda dojki kako bi se bolest spriječila ili otkrila u ranom stadiju, kada ju je moguće izliječiti.
 
Svake godine u Hrvatskoj od raka dojke oboli oko 2300 žena, a umre njih oko tisuću, pri čemu su najugroženije žene u dobi između 50 i 69 godina. Prigodnom prodajom narcisa, cvijeta koji je odabran kao simbol proljeća i buđenja nove nade, želi se podići svijest javnosti o raku dojke kao ozbiljnom javno-zdravstvenom problemu i educirati žene o važnosti redovitih pregleda dojki kako bi se bolest otkrila što ranije. Rak dojke, naime, izlječiv u više od 90 posto slučajeva ako se otkrije u ranoj fazi.
 
Dan narcisa obilježen je na nekoliko lokacija u središtu Zagreba, a štandove udruga žena za borbu protiv raka dojke obišao je i ministar zdravstva Milan Kujundžić koji je istaknuo važnost rane detekcije raka dojke, ali i drugih malignih bolesti.  
 
"U Hrvatskoj je to vodeći problem, što žene kasno dolaze liječniku i kasno se postavlja dijagnoza, a onda proizlaze i lošiji rezultati liječenja i teža terapija", kazao je.
 
Mamografija je besplatna
 
Na središnjem zagrebačkom trgu, gdje su Dan narcisa organizirali Grad Zagreb i udruga Europa Donna, postavljen je i pokretni mamograf, gdje su žene mogle obaviti pregled dojki. Program mobilne mamografije u Zagrebu namijenjen je ženama u dobi od 40 do 49 godina i starijim od 69 godina, dobnim skupinama koje nisu obuhvaćene Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka dojke. Pregledi su besplatni i nije potrebna liječnička uputnica, a pregled se može dogovoriti putem telefona (01/4696-309).
 
Na Cvjetnom trgu prigodnu prodaju narcisa organizirale su udruge P.I.N.K. life i udruga Nismo same, koja je ujedno promovirala svoju kampanju kojoj je cilj prikupiti novac za prijevoz što većeg broja žena na kemoterapiju i s nje, a u sklopu svog projekta "Nisi sama - ideš s nama".
 
U organizaciji Udruga žena oboljelih i liječenih od raka SVE za NJU održana je pak na Zrinjevcu javno-zdravstvena akcija "Budimo zajedno - Utrka za fajterice", koja je okupila sve koji sudjeluju u liječenju i brizi za bolesnice, od članova obitelji do predstavnika udruga i medicinskih djelatnika, čime se željelo naglasiti važnost multidisciplinarnosti u liječenju raka dojke.
 
Na edukativnim štandovima moglo se dobiti sve dostupne informacije i edukativni letci o prevenciji i Nacionalnom programu za rano otkrivanje raka dojke te o programima Centra za psihološku pomoć ženama oboljelima od raka i članovima njihovih obitelji.
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara