Hrvatska je zemlja u kojoj nedjeljom radi najviše ljudi, zastupnici EU imaju plan kako to riješiti

Hrvatska je zemlja u kojoj nedjeljom radi najviše ljudi, zastupnici EU imaju plan kako to riješiti

Foto: Hina

OSAMDESET posto Europljana nezadovoljno je balansom između privatnog i poslovnog života, jer smatraju da ne mogu uskladiti posao i obitelj. Prema podacima iz 2015. godine o radu nedjeljom, Hrvatska je debelo ispred ostalih zemalja. Naime, u Hrvatskoj nedjeljom radi čak 35 posto zaposleih osoba, što je najviše u Europi.

Priopćila je to europarlamentarka Marijana Petir, istaknuvši izvješće zastupnika Odbora za prava žena i jednakost spolova te Odbora za zapošljavanje i socijalna pitanja Europskog parlamenta. U izvješću pozivaju na promjene u okviru stvaranja  povoljnijih uvjeta na tržištu rada za ostvarivanje ravnoteže između poslovnog i privatnog života, a koje bi uključivale zakonodavne i nezakonodavne mjere, kako na razini Europske unije, tako i u državama članicama.

Zastupnici preporučuju poboljšanje uvjeta različitih oblika dopusta te predviđanje primjerene novčane naknade i socijalne zaštite u vremenu u kojemu je cijela Europa suočena s velikim demografskim izazovima i u kojemu nesigurnost posla i teški i neprimjereni radni uvjeti imaju negativan utjecaj na postizanje ravnoteže između poslovnog i obiteljskog života.

Marijana Petir na prvotni je nacrt izvješća podnijela ukupno 23 amandmana. Petir je rekla da se ovim problemom bavi na europskoj razini te da bi voljela da nova hrvatska Vlada ovaj problem uvrsti kao prioritet u svoj program rada kako bi se zaštitile žene koje rade u trgovinama često i po tri tjedna bez prekida za minimalnu plaću.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara