"Hrvatska najkatoličkija zemlja Europe; političari moraju voditi računa o tome"

"Hrvatska najkatoličkija zemlja Europe; političari moraju voditi računa o tome"

APOSTOLSKI nuncij u Hrvatskoj izjavio je u razgovoru za Radio Vatikan da mu "nije poznata nijedna druga zemlja u kojoj javnost sluša Crkvu kao u Hrvatskoj, pa čak i u pogledu socijalnih pitanja", te dodao da "političari moraju voditi računa o tome izborima".

"Mislim da neću pogriješiti ako kažem da je Hrvatska danas najkatoličkija zemlja u Europi", ustvrdio je uz ostalo nuncij Lozano u razgovoru za Radio Vatikan.

Apostolski nuncij u Hrvatskoj razgovarao je u ponedjeljak s novinarom Aldom Sinkovićem u programu Radio Vatikana "Europa bez zidova - od Dunava do Egejskog mora, prijedlozi za mir", a u povodu prve godišnjice službovanja u Hrvatskoj, objavila je IKA.

Osvrćući se na sporazume koje je Sveta stolica potpisala s Republikom Hrvatskom, nuncij je ustvrdio da su brojne točke tog sporazuma već provedene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Postoje, međutim pitanja kojima je potrebno posvetiti više pozornosti ali crkveno i državno povjerenstvo radi na tome, a Vlada pokazuje namjeru da ih riješi", rekao je nuncij.

Govoreći o prihvaćanju zahtjeva za ulazak u Europsku uniju, ustvrdio je da je Hrvatska time ostvarila veliki uspjeh, čime je potvrđen njezin razvoj, kao i nastojanje za uspostavom mira na području jugoistočne Europe.

Na pitanje o izazovima s kojima će se Crkva u Hrvatskoj u skoroj budućnosti trebati posebno suočiti, nuncij je rekao da najveću opasnost vidi u sekularizaciji koja prevladava u Europi.

"Zatim dolaze ostale negativne pojave sa Zapada kao što su seksualni liberalizam, laicizam, materijalizam i sve rjeđe pohađanje crkve", rekao je nuncij.

Na primjedbu da hrvatska mladež još uvijek ide u crkvu, ali je ne zanimaju socijalna i društvena zbivanja jer je možda i Crkva na tim područjima odsutna, nuncij je zamijetio da mu "nije poznata nijedna druga zemlja u kojoj javnost sluša Crkvu kao u Hrvatskoj, pa čak i u pogledu socijalnih pitanja".

"Političari, pa i oni koji se s tim ne slažu, a to posebno vrijedi za nostalgičare iz bivšeg komunističkog režima, moraju o tome voditi računa na izborima." - dodao je Lozano.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara