"Hrvatska nema alternativu izgradnji nuklearnih elektrana"

SABORSKI ZASTUPNIK SDP-a Ljubo Jurčić je u večerašnjoj emisiji Otvoreno kako Hrvatska jedino izgradnjom nuklearnih elektrana može riješiti svoje energetske probleme.

Prema njegovom mišljenju Hrvatskoj je potreban tri puta veći gospodarski rast da bi dostigla EU, a to znači i daleko veće energetske potrebe koje se mogu zadovoljiti jedino nuklearnom energijom. Po njegovom mišljenju odluku o početku izgradnje nuklearki će biti daleko lakše donijeti od odluke o njihovim lokacijama.

Bivši ministar gospodarstva Nenad Porges je rekao kako Hrvatska nije energetski neovisna niti to može biti, ali da bez novih energetskih postrojenja nema budućnost.

Bivši saborski zastupnik Tonči Tadić je, pak, postavljao pitanje hrvatske struje u elektranama u BiH i Srbiji, odnosno postrojenja čiji je Hrvatska vlasnik.

Pomoćnik ministra gospodarstva Branimir Horaček je, pak, rekao da će se odluka o izgradnji nuklearki u Hrvatskoj početi raspravljati tijekom ljeta.

Višnja Toth iz Zelene liste, nasuprot tome, tvrdi da se Hrvatska mora orijentirati alternativnim izvorima energije kao što su solarni paneli čijih bi 2000 komada moglo strujom opskrbljivati Dubrovnik. Također se založila da se u zaleđu Dubrovnika sagrade solarna postrojenja umjesto golf-igrališta. Sugovornike u studiju je nazvala zagovornicima nuklearnog lobija i rekla da iznose "krive činjenice".

Tomislav Bajs, stručnjak za nuklearnu energiju, je pak rekao kako su solarni paneli, odnosno solarne elektrane "izuzetno skupe", a nuklearne elektrane je proglasio "ekološki najprihvatljivijima", kako zbog stalnog nadzora, tako i zbog toga što one smanjuju emisije štetnih plinova u atmosferu, odnosno predstavljaju najlakše provođenje Protokola iz Kjota.

U emisiji je iz pariškog studija gostovao novinar RFI Damir Vučić, koji je opisao francuska iskustva s nuklearnim elektranama - oko čije izgradnje od 1960-ih u francuskom političkom establishmentu postoji čvrst konsenzus.

Na samom početku emisije su Andrej Šritar, čelnik slovenske Agencije za nuklearnu sigurnost, te Matjaž Prah iz hrvatskog Državnog zavoda za nuklearnu sigurnost opisali današnji kvar radi kojeg je privremeno prestala raditi nuklearna elektrana Krško.

R.R.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara