"Je li Sanader na čelo HEP-a postavio idiote?"

SABORSKI zastupnici Slavko Linić i Ljubo Jurčić u središnjici SDP-a u Zagrebu održali su novinsku konferenciju na kojoj su iznijeli niz kritika na račun Vladine politike privatizacije brodogradilišta i aktualnog problema poskupljenja električne energije.

Linić je tako zatražio da se javnosti objasni što znači zahtjev Hrvatske elektroprivrede (HEP) koja je zatražila poskupljenje električne energije od čak 54 posto.

Također je pitao radi li se o tome da je premijer Ivo Sanader protekle četiri godine održavanjem nerealne cijene električne energije sustavno uništavao HEP ili je na čelo HEP-a "postavio idiote koji ne znaju izračunati troškove". Osim HEP-a, SDP-ovci su se dotakli i hrvatske brodogradnje.

Privatizacija će uništiti brodogradnju?

SDP se naime protivi privatizaciji hrvatskih brodogradilišta na način na koji je Vlada to naumila učiniti, a Ljubo Jurčić rekao je da bi se takvom privatizacijom Hrvatskoj mogla nanijeti veća šteta nego što je to bio slučaj početkom 90-ih godina nakon privatizacije nekih manjih tvrtki.

Jurčić smatra da privatizacija brodogradilišta nužno ne mora voditi i njihovom restrukturiranju, što je najčešće i bio slučaj u Hrvatskoj, a osobito u vrijeme privatizacija iz 90-ih godina koje su donijele velike društvene štete kroz smanjenje domaće proizvodnje i porast nezaposlenosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da je hrvatski brod najsloženiji proizvod i najveći mobilni objekt koji hrvatske tvrtke mogu izgraditi te istakao da bi taj brend trebalo sačuvati jer se radi o jedinom hrvatskom proizvodi koji se na svjetskom tržištu izdigao iznad jedan posto.

Brodogradilišta treba sanirati, a ne privatizirati

Slavko Linić rekao je pak da privatizacija neće riješiti problem hrvatske brodogradnje, a kao primjer je naveo saniranje bankovnog sustava čije financijske probleme i dalje plaćaju građani. Također je rekao da se problem brodogradnje može riješiti sanacijom i restrukturiranjem, a ne privatizacijom jer strani vlasnik sigurno neće plaćati nagomilane dugove hrvatskih brodogradilišta.

Podsjetimo, SDP je u saborsku proceduru uputio interpelaciju povodom Vladinog prijedloga privatizacije hrvatskih brodogradilišta zbog neslaganja oko načina na koji Vlada namjerava dugoročno riješiti probleme brodogradnje, a što mora biti usuglašeno prije ulaska Hrvatske u EU.

Prema nekim analitičarima, SDP-ova interpelacija mogla bi biti zakašnjela jer je Vlada Bruxellesu već poslala prijedlog modela privatizacije hrvatskih brodogradilišta. Jurčić je pak uvjeren da se problem brodogradnje neće rješavati u Bruxellesu već u Zagrebu, a na Vladi je da Europskoj uniji predoči program restrukturiranja iz kojeg bi se vidjelo kako hrvatska brodogradnja u budućnosti može funkcionirati uz državne potpore, ali u okvirima koje propisuje EU.

I.K.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara