KORONAVIRUS

Hrvatska nije Zagreb, ova ludost s propusnicama mora prestati

Hrvatska nije Zagreb, ova ludost s propusnicama mora prestati
Foto: Pixsell/Emica Elvedji

VEĆ godinama se upozorava na prevelik broj lokalnih jedinica i potrebu njihovog spajanja. Dobar dio općina u siromašnijim dijelovima zemlje nije ni financijski održiv jer žive od pomoći iz državnog proračuna čiji dobar dio onda troše na svoje plaće pa tako općinska administracija postaje svrha sama sebi.

Problem koji se ne vidi u Zagrebu, ali se vidi u ostatku Hrvatske

Problem tog usitnjenog administrativnog ustroja došao je do izražaja sada kada je uvedeno ograničenje kretanja tako da građani bez posebne dozvole - propusnice - ne mogu napustiti mjesto prebivališta. 

Iako se to u Zagrebu, koji ima 700 tisuća stanovnika te njemu gravitiraju drugi gradovi i mjesta, ne vidi kao problem, ljudima u manjim mjestima i gradovima to itekako jest veliki problem jer su došli u bizarnu situaciju da ponegdje ne mogu obaviti ni najosnovnije stvari poput odlaska u trgovinu.

"Propusnice su izazvale totalni kaos"

Jasenka Auguštan Pentek, gradonačelnica Zlatara, malog grada od oko šest tisuća stanovnika u Hrvatskom Zagorju, još je 25. ožujka na svom Facebook profilu upozorila na neodrživu situaciju s propusnicama te je iznijela prijedlog da se mogućnost kretanja proširi na teritorijalnu nadležnost jedne policijske postaje.

"Propusnice su izazvale totalni kaos! Oni koji donose takve mjere žive u velikom gradu i ne znaju kako funkcioniraju male sredine. Ne znaju da susjedne općine nemaju recimo benzinskih postaja te da moraju u naš grad, nemaju ni ljekarne neki u svojim općinama Itd. Imaju obradive poljoprivredne površine u susjednim JLS. 

Po meni je trebalo biti slobodno kretanje između JLS koje spadaju u jednu Policijsku postaju, a propusnicu tražiti za odlazak u drugi dio. Grad Zagreb ima 1 mil stanovnika, a takva podjela područja bi obuhvatila tridesetak tisuća stanovnika. Znači da bi to bilo opravdano jer je opet manje ljudi koji bi se kretali između područja nadležnosti jedne Policijske postaje!" napisala je Auguštan Pentek.

Koji je smisao propusnica ako ih ima više od 600 tisuća građana? 

Prema najnovijim podacima, trenutno je izdano preko 600 tisuća propusnica, što zapravo i ne čudi s obzirom na to kolika je usitnjenost lokalnih jedinica te da imamo na desetke minijaturnih gradova koji su okruženi stotinama još manjih općina. 

S druge strane se postavlja pitanje koji je uopće smisao propusnica ako ih ima više od pola milijuna ljudi, koji tako mogu putovati po cijelo zemlji.

"Ovo nema smisla. Čim se okrenemo oko sebe, već smo u drugoj općini"

Gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok izašao je sa sličnim prijedlogom, kojim bi se građanima bez propusnice omogućilo kretanje na području više gradova i općina.

"Pozivam kolege načelnike općina Sračinec, Petrijanec, Cestica, Trnovec, Kneginec, Jalžabet, Beretinec, Sv. Ilija, kao i ostale koji se žele pridružiti, pa i gradove: Ovo nema smisla. Čim se okrenemo oko sebe, već smo u drugoj općini, građani nam se ne mogu šetati ali ih se šeće po internetu kako bi dobili propusnicu za put od 5-10 km!?

Idemo formirati zajednički stožer Civilne zaštite i tako omogućiti građanima da unutar svih tih općina i gradova mogu putovati bez propusnice i obavljati nužne poslove! Varaždin je spreman za to, pokažimo da granice naših općina nisu i naše granice, razmišljajmo šire", napisao je Čehok na svom Facebooku.

Obersnelu odbijen zahtjev da se za niz općina ukinu propusnice

I riječki gradonačelnik Vojko Obersnel uputio je Stožeru civilne zaštite RH zahtjev da za područje bivše Općine Rijeka, koja se uz grad Rijeku sastoji i od Kastva, Bakra, Kraljevice, Viškova, Kostrene, Čavla, Jelenja i Klane, ukinu propusnice s obzirom na to da su na tom području prisutne velike dnevne migracije.

No dobili su odbijenicu te svaka od tih općina i gradova mora i dalje izdavati propusnice za putovanja unutar tog područja.

Iz svega gore navedenog savršeno je jasno da ovakav sustav propusnica nema smisla te da bi nacionalni krizni stožer barem za prvu ruku trebao osmisliti bolji sustav kontrole kretanja građana. Dugoročno gledajući, jasno je da treba napraviti ono što dio javnosti i struke predlaže već godinama - drastično srezati broj općina i gradova. 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara