Hrvatska policija dobila 51 dojavu, a srpski mediji već "pronašli" ubojicu

Hrvatska policija dobila 51 dojavu, a srpski mediji već "pronašli" ubojicu

NAČELNIK Ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec izjavio je na današnjoj press konferenciji kako je objavljeni fotorobot muškarca kojeg su očevici primijetili na mjestu ubojstva Ive Pukanića i Nike Franjića već polučio rezultate.

"Do sada smo imali 51 dojavu građana koji su u fotorobotu prepoznali nekog poznanika. Većina takvih je provjerena i uspostavilo se da nemaju nikakvih poveznica sa samim događajem, no jedan dio se još provjerava", pojašnjava Borovec dodajući kako analiza nadzornih kamera još traje, pa ne može iznositi odgovara li lice muškarca s fotorobota onome koji je zabilježen u video zapisima.

Osim toga, Borovec je istaknuo kako je u tijeku intenzivna suradnja odnosno razmjena informacija s policijama susjednih zemalja. Borovec je nadalje zamolio novinare da ne pokreću vlastite istrage, nakon čega je poručio kako je policijska istraga "puno šira nego što se može pretpostaviti i zamisliti".

Srpski mediji "pronašli" ubojicu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok hrvatska policija još istražuje tko je počinitelj, beogradski Press zaključuje kako jučer objavljeni fotorobot muškarca ukazuje na to da je Ivu Pukanića i Niku Franjića najvjerojatnije ubio 34-godišnji Sretko Kalinić, odbjegli član zemunskog klana. Iako ubojstva vlasnika Nacionala i njegovog suradnika nemaju "potpis" nekadašnjeg glavnog ubojice spomenute mafijaške organizacije, policija je na temelju snimaka i izjava svjedoka izradila fotorobot muškarca koji nevjerojatno podsjeća na Kalinića.

Da je Pukanića vjerojatno likvidirao Kalinić prema pisanju Pressa potvrđuje i podatak da je ubojica navodno koristio plastični eksploziv PEP 500, koji se proizvodio u Srbiji i korišten je u mafijaškim obračunima u Beogradu, kao i činjenica da Kalinić uvijek gleda svoje žrtve kako umiru. Ako je eksploziv doista aktiviran pozivom s mobitela, kao što se pretpostavlja, Kalinić je morao promatrati Nacionalovo parkiralište i čekati da se Pukanić i Franjić približe automobilu prije nego je aktivirao bombu.

Kalinić je još u ponedjeljak primijećen u Hrvatskoj, a kao bjegunac je u zadnjih pet godina zabilježen i u susjednim državama - Bosni i Hercegovini, Crnoj gori, Grčkoj, Bugarskoj i Srbiji. Osim njega, još su šest članova iste skupine u bijegu: Miloš Simović, Vladimir Milisavljević Budala, Milan Jurišić Jure, Ninoslav Konstantinović Nino, Milan Glišović i Selman Hamidović.

Srpski MUP nema informacije da je Pukanićev ubojica državljanin Srbije

Srpsko Ministarstvo unutarnjih poslova, prema riječima ministra policije Ivice Dačića, zasad nema informacije da je Pukanićev ubojica srpski državljanin. "U narednom ćemo razdoblju provesti istragu kojom će biti utvrđeno je li neki srpski državljanin umješan u Pukanićevu likvidaciju. Mnoge osobe koje mediji spominju kao sudionike u ubojstvu već se dugo ne nalaze na teritoriju Srbije", kazao je Dačić očito aludirajući na Sretka Kalinića i dodao kako će srpski MUP sve informacije do kojih dođe proslijediti svojim hrvatskim kolegama. "Suradnja između hrvatske i srpske policije je vrlo dobra i postoji već duže vrijeme. Svima nam je u interesu da se ovo ubojstvo što prije riješi", kaže Dačić.

Brutalni egzekutor i sadistički ubojica

Sretko Kalinić, poznatiji kao Beli, jedan je od najsurovijih egzekutora kojeg je beogradski sud u odsutnosti osudio na maksimalnih 40 godina zatvora. Iz srpske policije poručuju kako je Kalinić profesionalni, hladnokrvni i sadistički ubojica. Svi zločini koje je do sada izvršio bili su krajnje brutalni - uživao je u sadističkom iživljavanju, u paljenju žrtava pa i sakaćenjima prolijevanjem kiseline.

Zemunski klan sasvim je obezglavljen u policijskoj akciji "sablja" nakon ubojstva Zorana Đinđića, ali mnogi odbjegli članovi i dalje su, kako pišu srpski mediji, umiješani u brojne obračune i likvidacije širom Europe. Suradnja između najjače kriminalne grupe u Srbiji i hrvatskog podzemlja je povezana s krijumčarenjem droge koju su "zemunci" preko Hrvatske prebacivali u Europu.

Ig.M./P.V.
Foto: Press (Montaža)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara