Hrvatska pozdravila povijesni sporazum o novom imenu Makedonije

Hrvatska pozdravila povijesni sporazum o novom imenu Makedonije
Foto: FAH

HRVATSKA je pozdravila sporazum između Grčke i Makedonije o njezinu imenu koji bi, ako bude potvrđen u tim zemljama, trebao otkloniti Grčko protivljenje pristupu Makedonije u Europsku uniju i NATO. 

"Ministarstvo vanjskih i europskih poslova pozdravlja sporazum o imenu između Republike Makedonije i Grčke, koji je potpisan danas na obalama Prespanskog jezera", priopćio je MVEP.

"Hrvatska slijedom ovog sporazuma očekuje da će Makedonija otvoriti pregovore o članstvu u Europskoj uniji te da će postati članica Sjevernoatlantskog saveza", navodi Ministarstvo u priopćenju dodajući da će "na tom će putu, kao i do sada, imati punu hrvatsku podršku".

Ministri vanjskih poslova Grčke i Makedonije potpisali su u nedjelju sporazum o promjeni imena ove bivše jugoslavenske republike u Republika Sjeverna Makedonija.

Povijesni sporazum dogovoren je nakon 27 godina sporenja koje je kvarilo odnose između dviju zemalja, a Grčka je zbog imena, za koje je tvrdila da izražava teritorijalne pretenzije prema istoimenoj grčkoj pokrajini i da polaže pravo na drevnu grčku kulturu i civilizaciju, blokirala pristup Makedonije u EU i NATO. 

Sporazum još moraju odobriti parlamenti dviju zemalja i mora proći referendum u Makedoniji.

Gotovo 70 posto Grka protivi se kompromisu, pokazalo je istraživanje lista Proto Thema objavljeno u subotu, a i mnogi Makedonci se protive promjeni ustavnog imena Republika Makedonija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara