Promet u blokadi, stigle strane delegacije, Nikolića osiguravalo čak 13 vozila!

Foto: Marko Todorov, Nenad Dugi, Darko Tomas, Ronald Goršić, Damir Krajač, Srđan Vrančić/Cropix
Video: Damir Horvatović/Index

POČELO je i posljednje odbrojavanje. Točno u ponoć Hrvatska postaje 28. članica Europske unije. U Zagrebu će biti održana središnja proslava, a svaki će kutak Hrvatske, također, na svoj način obilježiti ovaj povijesni dan.

> Kosor: 1. srpnja pustit ću svoje emocije s lanca

> Pusić: Hrvatska se neće pokušati "prošvercati" u eurozonu, ulazak u eurozonu nije trofej!

> Baldasar: Ajmo mi raditi, neće nam Europa pomoći ukoliko mi ne pomognemo Europi, odnosno sami sebi

> Matić: Branitelji su nam dali slobodu, NATO sigurnost, a EU će donijeti blagostanje

> Hrvatska uvrštena na popis članica: Službena stranica EU od danas i na hrvatskom jeziku!

> Ovako je izgledao hrvatski put u EU!

> Što nam se mijenja ulaskom u Europsku uniju?

> Hrvatska već ima EU cijene: Hrana najjeftinija u Poljskoj, alkohol u Bugarskoj, a cigarete u Mađarskoj

> Jedinstveno europsko tržište - prilika za hrvatske tvrtke

> Strani dužnosnici stižu na EU slavlje: Hrvatska policija ih štiti i Hummerom oduzetim kriminalcima!

> Kako Europljani vide Hrvatsku, a kako Hrvati vide EU?

> "S tugom vas obavještavamo da će danas, u starosti od 23 godine, biti eutanazirana Republika Hrvatska"

> "Od etničkog čišćenja do stabilnosti u dva desetljeća: Bivša ratna zona ulazi u Europsku uniju"

Središnja proslava ulaska Hrvatske u Europsku uniju održat će se večeras na Trgu bana Jelačića u Zagrebu. U Zagreb stiže dosad najveći broj stranih delegacija u povijesti naše zemlje. Program proslave temelji se na hrvatskoj materijalnoj i nematerijalnoj baštini s UNESCO-vog popisa.

"Jer su one prvenstveno najbolji prikazi regija u kojima su nastale, regija na kraju krajeva, koje tu tradiciju čuvaju, a potom i naravno naše velike tradicije koju smo se čitavo vrijeme trudili uklopiti u jedan sasvim suvremeni kontekst", kazala je  redateljica programa Dora Ruždjak Podolski.

A slavi se danas diljem Hrvatske. Većina gradova organizirala je proslave. Koncerti, izložbe, sajmovi - sve to za povijesni dan. Posebni programi spremaju se u pograničnim područjima, zajedno s EU susjedima, a simbolike će biti i na samoj granici. Točno u ponoć s graničnog prijelaza u Bregani bit će skinut natpis "Carina", koje od ponoći više nema. U Bajakovu će, pak, biti postavljena ploča s natpisom "EU".

Od 11 sati na proslavu ulaska Hrvatske u EU počeli pristizati brojni uglednici

Prvi gosti na proslavu ulaska Hrvatske u Europsku uniju počeli su stizati još jučer, a dolasci su nastavljeni danas oko 11 sati.

Jutros su komercijalnim letovima u Hrvatsku pristigli Egemen Bagis, ministar europskih poslova Turske te kanadska ministrica rada Lisa Raitt. Oko podneva su u Zagreb sletjeli Igor Lukšić, zamjenik predsjednika vlade i ministar vanjskih poslova Crne Gore te predsjednik Makedonije Gjorgje Ivanov.

U Zagreb su već stigli i Giorgio Napolitano, talijanski predsjednik, predsjednica Litve Dalija Grybauskaite, ministar europskih poslova Danske Nicolai Wammen, potpredsjednica Bugraske vlade i ministrica vanjskih poslova Zinaida Zlatanova te Eamon Gilmore, potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova Irske. Do kraja dana, točnije negdje do 22.30, trebalo bi pristići još 30-ak visokih dužnosnika europskih zemalja, što državnim zrakoplovima što komercijalnim letovima, među kojima je i delegacija Europske unije.

U 15.48 sati na Pleso su sletjeli i srpski predsjednik Tomislav Nikolić te premijer Ivica Dačić. Baš kao i sve uzvanike, dočekao ih je crveni tepih, a na putu prema centru Zagreba osiguravat će ih kolona od čak 13 vozila! Na proslavu pristupanja Hrvatske Europskoj uniji stiže 15 predsjednika država, 13 predsjednika vlada, 3 predsjednika parlamenata te brojni ministri i drugi gosti - ukupno oko 170 visokih gostiju.

Službenim avionom Europske unije nešto poslije 16.30 sati na Pleso su sletjeli i predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso, predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy te predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz.Inače, promet u Zračnoj luci Zagreb teče prema redovnom putničkom rasporedu. Paralelno s izvanrednim, odvija se i promet prema redovnom voznom redu letenja. U Zračnoj luci kažu kako su se na vrijeme pripremili i učinili sve kako putnici uopće ne bi osjetili da se danas ovdje nešto događa. Tijekom dana očekuje se oko 8.000 putnika što u odlascima, što u dolascima, a operativni tim Zračne luke Zagreb radi sve kako bi se nesmetano i paralelno održavao i redovan i izvanredan promet.

Na relaciji Velika Gorica-Zagreb vrijedi posebna regulacija prometa zbog prolaska štićenih kolona i gostiju pa se preporučuju alternativni pravci, a za sve one koji idu prema Zračnoj luci Zagreb organiziran je prijevoz autobusom od stadiona Radnik u Velikoj Gorici.

Promet u Zagrebu "smrznut" zbog proslave ulaska Hrvatske u EUPripreme za proslavu ulaska u Europsku uniju u Zagrebu su gotove. Ono što danas, osim slavlja, Zagrepčane očekuje su gužve i zastoji na cestama zbog posebne regulacije koja vrijedi do utorka.

Dolasci uzvanika u Zračnu luku Zagreb, onaj najintenzivniji dio, očekuje se od 11 sati. Za one koji se u tim trenucima nađu na pravcima kojima štićene kolone prolaze, to bi moglo značiti i duga čekanja. Iako policija daje sve od sebe kako bi promet u Zagrebu tekao što "bezbolnije", ne može se pobjeći od činjenice da će teškoća biti. Logično, najviše ih se očekuje na prometnicama kojima prolazi kolona.

"Pravac kretanja Zračna luka-Zagreb do hotela smještaja, odnosno do Trga svetog Marka, a to je Zračna luka Zagreb - Fizirova - Velikogorička - HBZ - SR Njemačke - Vukovarska - Miramarska - Vodnikova lijevo i desno - Savska - Trg svetog Marka", kaže načelnik PU Zagrebačke, Goran Burušić.

Posebne mjere ne znače i da prometa na tim trasama uopće neće biti, policija će propuštati vozila kroz spomenute dijelove grada čim to mjere osiguranja dopuste, no ne otkrivaju koji su to trenuci. Zna se pak kada će stanje u prometu biti najkritičnije. "Od 18 do 20 sati je, što se odvijanja prometa u užem centru grada tiče, neko kritično vrijeme kada ćemo najmanje moći propuštati promet preko trasa", kaže Viktor Forjan iz PUZ-a.

Do utorka je za promet, kako bi se pritisak smanjio, otvorena i istočna obilaznica Velika Gorica - Zagreb. "Imajući u vidu da će dolaziti do ogromnih teškoća na trasi kretanja od Zračne luke prema gradu će biti u funkciji ova istočna obilaznica. Nakon utorka u 10 sati ona će se ponovo zatvoriti i postaje gradilište", rekao je Forjan.

Na trasama prolaska kolona nema parkiranja i to se odnosi ne samo na automobile, nego i na motore i bicikle, pa iza stanare centra grada u ulicama koje su dio trase. Oni su svoje automobile već morali preparkirati, za njih imaju osiguran besplatan parking u garaži na Tuškancu. Od 15 do 18 sati nitko ne može na Trg bana Jelačića, poručuje Burušić. "Od 18 sati će biti dozvoljen pristup svim građanima uz normalne aktivnosti policije u smislu pregleda i druge kontrole ulasku na Trg bana Josipa Jelačića", izjavio je Burušić.

Najveće gužve očekuju se u ponedjeljak ujutro, kada se delegacije vraćaju, a mnogi putuju na posao - policija izuzetno otežanu vožnju zato očekuje na onim pravcima koji će biti najviše opterećeni - to su Savska od Slavonske do Kršnjavoga, zatim ulica grada Vukovara od Savske do Držićeve, zeleni val od Jukićeve do Žrtava fašizma, te Zeleni val od Trga žrtava fašizma do ulice Republike Austrije.

Kaos i u javnom prijevozu!

Ni javni gradski prijevoz nije pošteđen promjena, tako će mnoge linije ZET-a voziti preusmjereno, neke su ukinute. Za vrijeme trajanja izvanredne organizacije prometa 24 sata radit će Kontakt centra ZET-a, besplatni telefon za informacije je 0800 200 060. Svi detalji o privremenoj regulaciji prometa, zabranama vožnje, alternativnim pravcima, te linijama gradskog prijevoza mogu se vidjeti na internetskim stranicama PU Zagrebačke i ZET-a.

U 8 sati je ZET izvijestio: "Autobusne linije kojima je početno stajalište Glavni kolodvor voze preusmjereno. Većina linija prometuje redovito do Slavonske avenije gdje skreću lijevo te nastavljaju Držićevom prema Novom Zagrebu. Autobusi za novozagrebačka naselja Dugave i Travno voze Sarajevskom, od kuda ulaze u ta naselja. Autobusi linije 268 voze Sajmišnom cestom, kroz Mićevac, Veliku Mlaku i Lomnicu prema Velikoj Gorici".

Rano ujutro zatvorena su tramvajska stajališta Vodnikova i Botanički vrt, a poslijepodne, oko 15 sati i 30 minuta, uslijedit će zatvaranje Trga bana Josipa Jelačića za tramvajski promet. Preusmjereno će tada voziti linije 12, 6, 11, 13, 14 i 17. Nešto kasnije, od 18 do 20 sati očekuje se i zatvaranje Vodnikove te Ulice grada Vukovara.

Uz poteškoće će od jutra voziti autobusi na liniji 109, koji će djelomično, ovisno o situaciji na terenu, voziti promijenjenom trasom, kao i linije 218, 220, 221, 229, 234, 268 i 322, dok se privremeno ukida linija 219. Skraćeno će voziti autobusi linije 118. Navečer, od 22 sata, izmijenjeno započinju voziti autobusi linija 105, 201 i 226.

"Zbog velikih prometnih opterećenja i očekivanih operativnih izmjena trasa kretanja, posebice štićenih kolona, tramvaji i autobusi neće prometovati prema voznom redu, zbog čega putnike molimo za strpljenje i razumijevanje. Stanje u prometu putnici mogu doznati i pozivom na 0800 200 060. Kontakt centar ZET-a radi 24 sata", stoji u izvješću ZET-a.

Svečani ručak za ministre vanjskih poslova iz regije

Prije večerašnje središnje proslave ulaska Hrvatske u Europsku uniju, ministar policije sa slovenskim kolegom obići će granicu, ministri prometa i turizma prisustvovat će manifestaciji u Zagorskim selima, a šefica diplomacije svoje će kolege iz regije odvesti na ručak.

Povodom obilježavanja ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju slovenska općina Podčetrtek i hrvatska općina Zagorska sela u suradnji s Veleposlanstvom Republike Slovenije u Zagrebu organiziraju svečanost koja će se održati na općinskom trgu u Zagorskim selima. Na svečanosti se očekuje dolazak ministra gospodarskog razvoja i tehnologije Republike Slovenije Stanka Stepišnika, ministra turizma Republike Hrvatske Darka Lorencin, ministra infrastrukture i prostora Republike Slovenije Sama Omrzela i ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Siniša Hajdaš Dončića. Svečanom programu uslijedit će nogometna utakmica slovenskih i hrvatskih dužnosnika, a zaključit će se s vatrometom u večernjim satima.

Ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske Ranko Ostojić susrest će se na graničnom prijelazu Obrežje s ministrom unutarnjih poslova i javne uprave Republike Slovenije dr. Gregorom Virantom. Susret je organiziran u povodu pristupanja Republike Hrvatske u Europsku uniju i uvođenja zajedničke granične kontrole na graničnim prijelazima između Hrvatske i Slovenije. Podsjetimo, ministri Ostojić i Virant u ime dviju država potpisali su, 12. lipnja ove godine, u Ministarstvu unutarnjih poslova Dogovor između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije o uvođenju zajedničkih službenih mjesta za obavljanje granične kontrole.

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić ugostit će na svečanom ručku povodom obilježavanja ulaska Hrvatske u Europsku uniju kolege ministre vanjskih poslova regije: Zlatka Lagumdžiju, zamjenika predsjedatelja Vijeća ministara i ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Igora Lukšića, potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova Crne Gore, Envera Hoxhaja, ministra vanjskih poslova Kosova, Nikolu Poposkog, ministra vanjskih poslova Makedonije i Ivicu Mrkića, ministra vanjskih poslova Srbije.

Nikolić i Dačić u posjetu Hrvatskoj

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić predvodit će državnu delegaciju Srbije u dvodnevnom posjetu Hrvatskoj povodom pristupanja Lijepe naše u Europsku uniju.

Kako su izvijestili iz Nikolićevog kabineta, za vrijeme posjeta Hrvatskoj, predsjednik Srbije sastat će se sa predsjednikom Češke Milošem Zemanom, kao i sa predstavnicima Srba u Hrvatskoj.

U delegaciji Srbije, koju predvodi predsjednik Nikolić, su i predsjednik Vlade Ivica Dačić, ministar vanjskih poslova Ivan Mrkić i savjetnik predsjednika Marko Đurić.

10 godina od podnošenja zahtjeva za članstvom Hrvatska postaje punopravna članica Europske unije

Stigao je i taj dan. 10 godina od podnošenja zahtjeva za članstvom Hrvatska postaje punopravna članica Europske unije. Od ponoći ravnopravno sjedimo za istim stolom s najmoćnijima u Europi i odlučujemo o zajedničkoj budućnosti. "Više nema izgovora. Naš uspjeh je isključivo u našim rukama. Živjela Hrvatska. Ovog puta u Europskoj uniji".

"Uvjeren sam da ćemo kao i do sada pokazati svu potrebnu odgovornost i vjerodostojnost u izgradnji zajedničkog europskog doma i zajedničke europske budućnosti", poručili su jučer predsjednici Vlade i Sabora Zoran Milanović i Josip Leko.

"Svi koji pamte 2000. i prije, koji pamte da smo imali rat - koji je sasvim sigurno spriječio Hrvatsku da možda od početka bude uzor u demokraciji i ljudskim pravima, moraju reći da je Hrvatska postala bolje društvo, rekao je u nedavnom intervjuu Media servisu predsjednik Josipović.

"Mi sada otvaramo jednu novu stranicu i upravo taj pomak koji smo napravili, bez obzira što ga kroz svakodnevan život možda i nismo uvijek primijetili, znak je optimizma, znak je da u Europskoj uniji možemo bolje nego do sada".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara