Hrvatska sudjeluje u pet mirovnih operacija UN-a u svijetu

HRVATSKA smatra da su mirovne operacije Ujedinjenih naroda glavno sredstvo za održavanje međunarodnog mira i sigurnosti i podržavajući ih sama sudjeluje u pet mirovnih misija UN-a u svijetu, rekla je u ponedjeljak hrvatska predstavnica pri UN-u.

Posebni odbor za mirovne operacije UN-a u ponedjeljak je u stožeru UN-a u New Yorku razmatrao mirovne operacije Svjetske organizacije.

´Republika Hrvatska čvrsto podupire stajalište da primarna odgovornost za održavanje međunarodnog mira i sigurnosti počiva na Ujedinjenim narodima. Vjerujemo da mirovne operacije koje odredi Vijeće sigurnosti ostaju ključno sredstvo u provedbi te odgovornosti´, rekla je Odboru otpravnica poslova hrvatske misije pri UN-u Jasna Ognjanovac.

Hrvatska je od zemlje u kojoj je provedeno pet mirovnih operacija UN-a, posljednja na Prevlaci dovršena je tek nedavno - u prosincu 2002., danas zemlja koja sudjeluje u pet mirovnih operacija u svijetu.

Hrvatski mirovnjaci, 65 vojnih promatrača, sada održavaju mir i sigurnost u Etiopiji i Eritreji, Sijera Leoneu, Indiji i Pakistanu, Zapadnoj Sahari i Afganistanu. Hrvatsko iskustvo rata i obučenost promatrača razlog je što su raspoređeni u neke od svjetskih žarišnih točaka sa sukobima koji su tek prestali ili još uvijek povremeno izbijaju.

Hrvatska je s Ujedinjenim narodima nedavno potpisala memorandum o razumijevanju pri čemu je za standby aranžman UN-a obećala 132 civilna i vojna mirovnjaka.

Ognjanovac je rekla kako Hrvatska zbog reorganizacije i smanjenja vlastite vojske ne može angažirati više grupiranog osoblja, ali obećaje proširiti sudjelovanje kada to dopuste okolnosti.

Hrvatska predstavnica pri UN-u je rekla kako podupire stajalište glavnog tajnika UN-a Kofija Annana da učinkovitost mirovnih operacija u svijetu treba ojačati njihovim brzim raspoređivanjem. Ona je, međutim, upozorila na tehničke poteškoće s kojima se u brzom raspoređivanju mirovnih snaga suočavaju mnoge zemlje pa i Hrvatska te da očekuje pomoć UN-a u rješavanju problema.

Hrvatska će Ujedinjenim narodima staviti na raspolaganje svoje stručnjake za nuklearno, kemijsko i biološko oružje kao i vojne promatrače kako bi pomogla ubrzavanje početnog raspoređivanja mirovnih snaga.

Ognjanovac je kazala kako regionalna suradnja zemalja može osigurati brže raspoređivanje.

Podupirući napore Ujedinjenih naroda u obuci mirovnjaka Hrvatska će u svibnju ove godine biti domaćin tečaja UN-a za obuku koji će se održati u Hrvatskom međunarodnom središtu za vojne operacije u Zagrebu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara