Hrvatska tone, štakori bježe: Sanader podnio ostavku!

IVO SANADER danas je podnio ostavku na funkciju predsjednika HDZ-a i predsjednika Hrvatske vlade, što je potvrdio i na izvanrednoj konferenciji za novinare održanoj u 14 sati.

Vijest o ostavci premijera Sanadera Index je prvi objavio.

> Sve detalje o ostavci Ive Sanadera pročitajte na Indexovoj temi

Sanader odlazi zbog "osobnih razloga"

"Zbog osobnih razloga dajem ostavku na mjesto premijera i predsjednika stranke. Neću se kandidirati za predsjednika Republike Hrvatske", rekao je Ivo Sanader na izvanrednoj konferenciji za novinare i potvrdio da će njegovu funkciju u Vladi i stranci preuzeti Jadranka Kosor.

"Predložit ćemo da predsjednica Vlade bude Jadranka Kosor, za to imamo preko 80 potpisa koalicijskih partnera", najavio je Sanader, ali nije otpisao eventualni budući povratak u politiku. "Ne mogu isključiti da ću se u budućnosti vratiti politici", kaže Sanader i objašnjava kako je HDZ jutros odlučio oformiti funkciju počasnog predsjednika stranke koji će sudjelovati u svim odlukama Hrvatske demokratske zajednice. Sanader će, dakle, ostati u HDZ-u kao njegov počasni predsjednik.

"Nisam bolestan i neću prihvatiti dužnost u nekoj od europskih institucija, iako je bilo i takvih ponuda", rekao je Sanader, ali razloge svoje ostavke ipak nije želio sasvim razjasniti.

Tijekom jutra, u iščekivanju Sanaderove press konferencije, pojavila su se brojna nagađanja o razlozima njegovog odlaska iz politike. Verzije kako odlazi zbog bolesti, odnosno kako se odlučio privremeno povući kako bi se vratio kao kandidat na predsjedničkim izborima Sanader je opovrgnuo. Treća verzija s kojom se špekulira glasi da je Sanader odlučio pobjeći od teškog ekonomskog stanja u državi s proračunskom rupom od 15 milijardi kuna.  Na novinarsko pitanje je li ova ostavka zapravo napuštanje broda koji tone, Sanader je kazao da pred problemima i izazovima nikad nije bježao.

"Da sam bježao od problema ne bih preuzeo HDZ nakon što je Tuđman umro i sa strankom dobio izbore 2003. i 2007. kao niti lokalne izbore 2001, 2005 i 2009. Ovi trenuci nisu samo naši, mi smo kolateralna žrtva krize koja potresa svijet", kaže Sanader i dodaje: "Duboko sam promišljao i nakon 20 godina u politici 10 u HDZ-u i šest na Vladi vrijeme je za novu stranicu".

Iako neki mediji nagađaju kako se radi o udaru desnice u HDZ-u zbog moguće kandidature Hebranga za predsjednika države, postavljanje Kosor na čelo Vlade i stranke sugerira da je Sanaderov utjecaj još uvijek presudan. Neslužbeni, ali dobro informirani izvori, i dalje nas uvjeravaju kako će se Sanader kandidirati za predsjednika republike.

"Vi novinari znate da sam uvijek vozio u petoj brzini"

Sanader je pred novinarima također kazao kako je proteklih 20 godina sudjelovao u ispunjavanju strateških ciljeva Hrvatske, od njene obrane i stvaranja suverenosti, preko obnove i razvoja do vraćanja u krug atlantskih demokracija. "Hrvatska je danas članica NATO saveza i na pragu smo ulaska u Europsku uniju. Potrebna je samo politička odluka, mi s pregovorima možemo biti gotovi za tri mjeseca", kaže Sanader i dodaje kako mu je veliko iskustvo u domaćoj i međunarodnoj politici pomogao da prelomi odluku o ostavci.

"Uložio sam sav svoj trud i znanje u politiku kojoj su hrvatski građani i njihovi interesi uvijek na prvom mjestu. Vi novinari najbolje znate da sam uvijek vozio u petoj brzini", rekao je Sanader i zaključio kako je shvatio da u životu postoje trenuci za novi početak. "Za mene je ovo jedan takav trenutak. Ja sam svoju dionicu odradio, sad je vrijeme za druge. To je pravilo života i politike", kaže Sanader i podvukao kako je na odlasku siguran da je Hrvatska zemlja velikog međunarodnog ugleda koja ima sve uvjete za blagostanje i slobodu.

Odlaze Primorac i Šimonović, Hebrang će se kandidirati za predsjednika?

Jadranka Kosor tako postaje liderica HDZ-a i vjerojatna buduća premijerka. Drugi čovjek HDZ-a kao zamjenik predsjednice stranke bit će sadašnji ministar zdravstva Darko Milinović. Ivan Jarnjak podnio je ostavku na mjesto glavnog tajnika HDZ-a, a novi tajnik stranke bit će Branko Bačić.  Ponovo je uvedena funkcija potpredsjednika HDZ-a, koju će vršiti Jarnjak, Kalmeta, Šuker, Hebrang, Šeks i Čobanković.

Nestranački Ivan Šimonović, ministar pravosuđa,  danas je kazao da će razmisliti o ostavci. Za Ivom Sanaderom odlazi i ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac, koji je već ranije najavio ostavku. Primorac je navodno odlučio otići kad je shvatio da niti unatoč Sanaderovoj ostavci neće biti ispunjena njegova ambicija da postane predsjednički kandidat. Još se ne zna tko će naslijediti Dragana Primorca na mjestu ministra obrazovanja. Primorac je danas kuvertirao svoju ostavku i poručio da je "došao sa Sanaderom pa će i otići sa Sanaderom".

Unutar Vlade spremaju se i neke kadrovske promjene. Čobanković će zamijeniti Pankretića na mjestu ministra poljoprivrede, a osnovat će se i ministarstvo uprave čiji će ministar biti Davorin Mlakar.

U medijima se pojavila informacija da će predsjednički kandidat HDZ-a biti Andrija Hebrang, koji je navodno dobio 24 sata da odluči hoće li prihvatiti predsjedničku kandidaturu. Sanader je na konferenciji za novinare također kazao kako je sa stranačkim kolegama i koalicijskim partnerima već temeljito raspravio svoju odluku, ali večeras će ipak održati još jedan sastanak.

Kosor očekuje da će od Mesića dobiti mandat za sastavljanje nove Vlade

"Buduća premijerka Jadranka Kosor u ovom trenutku ima većinu od 88 potpisa saborskih zastupnika za postavljanje nove Vlade", rekao je Vladimir Šeks dodajući da će se potpisi danas u toku večeri ili najkasnije sutra ujutro dostaviti predsjedniku Stjepanu Mesiću. Na izravan upit novinara kada bi mogla biti uspostavljena nova vlada, Šeks je odgovorio: "Ovisi o tempu odnosno o predsjedniku Mesiću. Prema mom mišljenju, ne postoje nikakve dvojbe da Jadranka Kosor dobije mandat za sastavljanje Vlade, a u Saboru moglo bi to već biti u petak".

Prema Ustavu Republike Hrvatske, Jadranka Kosor ima 30 dana za sastavljanje nove Vlade, ali ako su Šeksove tvrdnje točne, onda su pred novom premijerkom samo formalnosti. Vlada Jadranke Kosor bi u Saboru mogla biti potvrđena već u petak. Sanader i Kosor večeras su trebali Mesiću odnijeti potpise kojima dokazuju da imaju potporu za sastavljanje nove Vlade, a zatim Sabor mora toj vladi izglasati povjerenje. Jadranka Kosor i Ivo Sanader na Pantovčak su stigli oko 18 sati.

U priopćenju Ureda predsjednika navodi se kako je Mesić sa Sanaderom razgovarao o proceduri koja slijedi nakon Sanaderove ostavke. Mesićev ured također navodi kako su sastanku prisustvovali i Jadranka Kosor i Vladimir Šeks, ali ne navodi nikakve detalje razgovora niti spominje mandat za sastavljanje Vlade koji bi trebala dobiti Jadranka Kosor.

I.Ćimić, T. Klauški, P.Vidov, A. Benačić
Foto: Damjan Tadić / Cropix

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara