UHLJEBISTAN

Hrvatske ceste zaposlile Plenkovićevog bratića. Bio je u zatvoru zbog mita

Hrvatske ceste zaposlile Plenkovićevog bratića. Bio je u zatvoru zbog mita
Foto/screenshot: Pixsell/Goran Stanzl/Hrvatske ceste

JOSIP Makjanić, bratić premijera Andreja Plenkovića, pravomoćno osuđen zbog primanja mita dok je bio građevinski inspektor, prije mjesec dana zaposlen je u državnim Hrvatskim cestama. Plenkovića smo zamolili za komentar o rođakovu novom radnom mjestu, no od Marka Milića, vladina glasnogovornika, stigao je kratki mail u kojem stoji: "Predsjednik vlade nije imao nikakvih saznanja o navedenom zapošljavanju u društvu Hrvatske ceste." Zanimalo nas je i je li Plenković u kontaktu s Makjanićem i je li mu poznato da je bio pravomoćno osuđen, no odgovore na ta pitanja nismo dobili.

Primio 3000 eura mita i pravomoćno je osuđen, a sad je dobio posao u Hrvatskim cestama

Makjanićeva pokojna majka Anjuška bila je sestra premijerova oca Marija, odnosno Andrejeva teta.

U rujnu 2013. godine Makjanić je nepravomoćno osuđen na splitskom Županijskom sudu na godinu dana zatvora uvjetno, s rokom kušnje od tri godine, uz zabranu obavljanja djelatnosti na maksimalni rok od pet godina, jer je primio tri tisuće eura mita od francuskog investitora. I prije presude proveo je petnaest dana u splitskom pritvoru kamo je smješten, kako je izvještavao Index, "da bi osigurali njegovu prisutnost na raspravi. Drugačije nije išlo, jer se do Makjanića nikako nije moglo doći". Pisalo se i o njegovoj raspravnoj nesposobnosti, navodno je imao problema s PTSP-om, tjeskobom, nesvjesticama... Odvjetnik mu je bio bivši HDZ-ov zastupnik Marin Mileta.

Izdržao zatvorsku kaznu

Presudom Vrhovnog suda od 19. prosinca 2013. godine, Makjanić je pravomoćno osuđen na bezuvjetnu kaznu od godine dana zatvora. "Okrivljenik Josip Makjanić je izdržao zatvorsku kaznu i prošao je rok od pet godina zabrane obavljanja djelatnosti građevinskog inspektora", informirali su nas ovih dana sa splitskog Županijskog suda.

Ministarstvo graditeljstva izvijestilo nas je da mu je državna služba "po sili zakona" prestala 19. ožujka 2014. godine, "na dan saznanja za pravomoćnost presude", a dodali su i kako je "gospodin prethodno rješenjem o udaljenju iz službe, počevši od dana 15. prosinca 2004. godine, udaljen iz službe do okončanja kaznenog postupka i to na temelju rješenja Županijskog suda u Splitu kojim je pokrenut postupak protiv njega radi osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo primanja mita iz čl. 347. st. 1. tadašnjeg Kaznenog zakona".

Hrvatske ceste: Nismo znali da je osuđivan niti da je u rodu s premijerom

U Hrvatskim cestama tvrde kako nisu znali ni za raniju osuđivanost njihova novog kolege, ali ni za njegovu rodbinsku vezu s prvim čovjekom vlade.

Evo što su nam rekli o Makjaniću: "Imenovani je prilikom podnošenja zamolbe i prateće dokumentacije priložio potvrdu Ureda državne uprave u Splitsko-dalmatinskoj županiji, Služba za zajedničke poslove kojom potvrđuje da je bio službenik Ureda u Službi za prostorno uređenje, stambeno-komunalne poslove, graditeljstvo i zaštitu okoliša na radnom mjestu inspektor II. vrste zvanja."

Izvijestili su nas kako ne raspolažu podatkom o njegovoj osuđivanosti, "niti se isti spominje u zamolbi i pratećoj dokumentaciji kandidata. Gospodin Makjanić dostavio je uvjerenje Općinskog suda u Splitu da se protiv njega ne vodi kazneni postupak za djela koja se progone po službenoj dužnosti". Konačno, na pitanje o Makjanićevoj rodbinskoj vezi s Plenkovićem, odgovorili su nam da nisu imali "saznanja o takvoj činjenici", niti se bave "srodstvom kandidata".

Radio je i u Uredu državne uprave

Iz Ureda državne uprave javili su nam da je Josip Makjanić zaista radio u njihovoj jelšanskoj ispostavi do 30. rujna 1999. godine. Od 1. listopada 1999. godine, "temeljem premještaja po potrebi službe radi u Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i stanovanja".

Makjaniću je, dakle, uglavnom država bila poslodavac, a u radnoj biografiji upisao je put od Ureda državne uprave u Jelsi, preko Ministarstva graditeljstva odakle je otišao nakon presude za mito, do Hrvatskih cesta. Tamo je, kako vidimo u objavi od 13. lipnja na njihovoj web stranici, angažiran nakon što se javio na oglas objavljen 10. travnja ove godine u Narodnim novinama "za zasnivanje radnog odnosa u Poslovnoj jedinici Split, Tehničkoj ispostavi Split, referent-operater, mjesto rada na otoku Hvaru". 

Nazvali smo ga, a on nam je poklopio slušalicu

Nakon provedenog natječajnog postupka, a na temelju ostvarenih rezultata kandidata, Uprava Hrvatskih cesta zaključila je da je sin Plenkovićeve tete najbolji izbor. Pravo sudjelovanja u natječaju nisu imale osobe protiv kojih se vode kazneni postupci za teža kaznena djela, ali osuđivanost nije bila zapreka.

U pripremi ovog teksta Index je više puta i na razne načine pokušao doći do Makjanića. Nazvali smo broj mobitela prijavljen u imeniku na njegovo ime, no muškarac koji se javio prekinuo je čim smo se predstavili. Prekinuo je i sljedeći poziv te nije htio odgovoriti na SMS, ni na pitanja upućena mailom, posredstvom HC-ova Ureda za odnose s javnošću.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara