Hrvatski ekonomisti o crnim brojkama: Očekivanje oporavka je kao "očekivanje Godota"

Tekst: M.M., I.Ć., R.R.
Foto: Ranko Šuvar (Cropix)

"STOPA registrirane nezaposlenosti trebala bi do kraja ove godine narasti do 17,8 posto, a sljedeće godine rast će do razine od 18,2 posto!", tu crnu prognozu izrekla je Sandra Švaljek, ravnateljica Ekonomskog instituta, na današnjoj poslovnoj konferenciji TEB - Poslovnog savjetovanja pod nazivom "U očekivanju oporavka".

Naime, Švaljek je danas naglasila kako će Ekonomski institut sukladno prvom kvartalu poslovne godine morati revidirati projekciju na lošiji rezultat, što znači daljnji pad ekonomije od čak 1 posto.

Pada potrošnja, pada BDP...

"Osobna potrošnja još će dalje padati", rekla je Švaljek dodajući da bi prema projekcijama BDP do kraja godine trebao pasti 0,7 posto uz naznake oporavka. Tek sljedeće godine trebao bi početi rasti, ali tek po stopi od 2,2 posto. Loše brojke projekcija Ekonomskog instituta rezultat su neizvjesnosti u ekonomsku budućnost, kao i pesimizma potrošača te povećane sklonosti štednji. No, prema Švaljek koja je jedna od autorica Gospodarskog programa oporavka, upravo bi taj plan trebao biti pozitivni šok za hrvatsko gospodarstvo, posebice imajući u vidu 5 osnovnih "poluga programa". Riječ je o smanjenju državnih izdataka, uplitanja države u gospodarske tokove, restrukturiranju javnih troškova, stvaranju novog investicijskog ciklusa i povećanju konkurentnosti gospodarstva.

"Ne vidim puno dobrih alternativa Programu gospodarskog oporavka", naglasila je danas Švaljek.

Jadni su oni koji se ufaju u turizam

Ljubo Jurčić, govoreći o budućnosti, naglasio je da smo posljednjih tridesetak godina konstantno trošili više nego što zarađujemo, što je i dovelo do gorućeg problema nelikvidnosti.

"Čini se da smo zaboravili ulagati u industriju, a gotovo smo u potpunosti zapostavili razvoj proizvodnje", rekao je Jurčić koji je danas ponovio svoje kritike na račun Vladina plana za oporavak, dodajući kako se on ne bavi rastom, odnosno razvojem proizvodnje.

"Činjenica je da se sada nadamo da će nas turizam spasiti, a jadna je ta država koja živi od turizma", rekao je Jurčić u svom nadahnutom govoru.

Godot

Marko Škreb, glavni ekonomist i strateg Privredne banke Zagreb, danas je podsjetio okupljene ekonomiste kako se pri ulasku u Europsku uniju moraju ispuniti uvjeti, a to su niska inflacija od 1 posto, održive javne financije te dugoročne kamatne stope na razini do 6 posto. Da "sutra" uđemo u Europsku uniju, te uvjete ne bismo mogli ispuniti. Okupljene ekonomiste uspio je nasmijati kazavši kako se konferencija o "očekivanju oporavka" mogla nazvati i "iščekivanje Godota". Na konferenciji je još govorio i Boris Cota, posebni savjetnik Predsjednika za gospodarstvo, te Mladen Štahan, direktor TEB-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara