Hrvatski intelektualci podržali REKOM: "Bez istine miran život za našu djecu neće biti moguć"

Hrvatski intelektualci podržali REKOM: "Bez istine miran život za našu djecu neće biti moguć"

Ilustracija: Srđan Vrančić/Cropix

SKUPINA od 146 intelektualaca iz regije, među kojima je i dvadeset i pet uglednih javnih osoba iz Hrvatske, uputila je otvoreno pismo predsjednicima Hrvatske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Kosova kojim ih je pozvala da podupru inicijativu za utemeljenje regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava na području bivše SFRJ (REKOM).

Među potpisnicima iz Hrvatske su Vinko Brešan, Alma Prica, Vilim Matula, Rade Šerbedžija, Jurica Pavičić, Ivica Đikić, i mnogi drugi.

Na press konferenciji u Sarajevu više o pismu govorili su redatelj Dino Mustafić, Urša Raukar, Dino Merlin te Mirjana Karanović. Urša Raukar je izjavila na konferenciji kako su počinjeni strašni zločini, ali da je drugi veliki zločin manipulacija. "Bez istine miran život za našu djecu neće biti moguć", dodala je Raukar.

Pismo predsjedniku Josipoviću prenosimo u cijelosti:

"Poštovani predsjedniče Josipoviću,

Obraćamo vam se jer smatramo da građani zemalja nastalih na prostoru nekadašnje SFRJ imaju potrebu i pravo saznati sve činjenice o ratnim zločinima i drugim masovnim kršenjima ljudskih prava počinjenima tijekom ratnih sukoba 1990-tih godina, kao i kasnijim posljedicama tih ratova.

Post-jugoslovenska društva već više od desetljeća, otkad je oružje zanijemilo, ne uspijevaju se izboriti s teškim nasljeđem ratne prošlosti, velikim dijelom zbog toga što su mnoge činjenice o ubijenima, prisilno nestalima, mučenima, protjeranima, o ljudima koji su patili na toliko različitih, strašnih načina, još uvijek nepoznate. Imena malog broja mrtvih se znaju, obitelji više od 13.000 prisilno nestalih i dalje tragaju za svojim najdražima, žrtve nemaju sistematske mogućnosti traženja i dobijanja pravedne reparacije, a nedostatak pouzdano utvrđenih činjenica o stradalima koristi se za političku manipulaciju, nacionalističku promociju, poticanje mržnje i netrpeljivosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inicijativa za osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava na području nekadašnje SFRJ (REKOM) pokrenuta je kako bi činjenice o stradalima konačno bile utvrđene i prihvaćene od svih strana, te kako bi naša društva prestala poricati i relativizirati zločine činjene u njihovo ime. To je poticaj da javnost i države priznaju nepravdu nanesenu žrtvama, da se napokon čuje i glas preživjelih i obitelji stradalih, da im bude omogućeno da javno iskažu svoje patnje, da ih čujemo neposredno, da im umjesto prešućivanja i poniženja bude pruženo suosjećanje i solidarnost. Osnivanje REKOM-a podržale su brojne udruge žrtava i njihovih obitelji, ratni veterani i bivši logoraši iz svih post-jugoslavenskih zemalja, vjerske zajednice, nevećinske etničke skupine, aktivisti za ljudska prava, brojni pravnici, pedagozi i povjesničari, a poglavito veliki broj mladih.

Ovim pismom želimo dati glasnu i snažnu podršku Inicijativi za REKOM, jer vjerujemo da je utvrđivanje, objavljivanje i prihvaćanje činjenica na regionalnoj razini neophodno svima, kako bismo stvorili osnovu da se žrtvama vrati dostojanstvo, da budu zadovoljena njihova prava, da bude utvrđena sudbina prisilno nestalih i da se strahote zajedničke nam bliske prošlosti nikada ne ponove.

Inicijativa za REKOM je najbolja prilika da najzad prestanemo o prošlosti govoriti i misliti kao da ona još uvijek traje, da se s njome suočimo, da počnemo pamtiti i učiti iz nje, umjesto što nastavljamo živjeti ju.

Uz ovaj društveni, inicijativa za REKOM ima potencijal svježeg i mjerodavnog izvora podataka za pravosuđe, povijest i politiku u regiji, a posebno za stvaralačko moralno i psihološko preispitivanje konteksta iz kojega potičemo i u kojemu živimo, kapacitet presudnog utjecaja na budućnost i na osvajanje davnije prošlosti u ime te nove budućnosti. Inicijativa za REKOM može učiniti boljim naša društva, a prije svega nas same.

Mi, kojima je rat u Jugoslaviji sa svim posljedicama predmet profesionalnog istraživanja i umjetničkog viđenja, povod za razmišljanje i zabrinutost o sudbini sjećanja i istine, u svoje i u ime etike posla kojim se bavimo, tražimo da učinite sve što je u vašoj moći da ta inicijativa zaživi i da REKOM započne rad na osnovu Statuta koji je nakon godina konzultacija s građanima cijele regije usvojila Skupština Koalicije za REKOM.

S poštovanjem,"

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara