Hrvatski MIG-ovi zbog dojave o bombi presreli avion koji je letio iz New Yorka: "NATO je izdalo zapovijed"

Hrvatski MIG-ovi zbog dojave o bombi presreli avion koji je letio iz New Yorka: "NATO je izdalo zapovijed"

Foto: MORH

HRVATSKI MIG-ovi kroz hrvatski su zračni prostor prepratili putnički avion Boeing 747 izraelske kompanije El-Al, koji je letio iz New Yorka do Tel Aviva, zbog dojave o bombi na letu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hrvatski MIG-ovi nisu jedini koji su sudjelovali u akciji. Strani mediji javljaju kako su avioin presreli i švicarski lovci FA-18.

Kako javlja AFP zrakoplov je sigurno sletio u Izrael u pratnji vojnih zrakoplova.

"Dva borbena zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) MiG 21 danas, u utorak, 5. srpnja 2016., po zapovijedi nadležnog NATO zapovjedništva smještenog u Torrejonu u Španjolskoj (Combined Air Operations Centre – CAOC ) izvršili su presretanje izraelskog zrakoplova koji je ušao u hrvatski zračni prostor.

Radilo se o Izraelskom zrakoplovu Boing 747, koji je bio na letu iz SAD-a prema Izraelu, za koji je dobivena dojava o potencijalnoj prijetnji bombom. Nadležno NATO zapovjedništvo nešto prije 9.00 sati izdalo je zapovijed za praćenjem zrakoplova tijekom preleta kroz zračni prostor Republike Hrvatske, te je dežurni borbeni dvojac, od 09:07 do 09:20 sati, izvršio presretanje i praćenje od ulazne točke kod Bregane do izlazne točke jugoistočno od Slavonskog Broda.

Presretanje je izvršeno prema svim NATO pravilima i procedurama predviđenim za takav postupak. Cjelokupni zračni prostor NATO-a jedinstven je prostor i sve snage brzog odgovora koje provode zadaće air policinga djeluju koordinirano i sinkronizirano pod zapovijedanjem NATO CAOC-a (Combined Air Operations Centre), koje je nadležno za pokretanje procedure presretanja. Dva borbena zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) MiG 21 danas, u utorak, 5. srpnja 2016., po zapovijedi nadležnog NATO zapovjedništva smještenog u Torrejonu u Španjolskoj (Combined Air Operations Centre – CAOC ) izvršili su presretanje izraelskog zrakoplova koji je ušao u hrvatski zračni prostor. Radilo se o Izraelskom zrakoplovu Boing 747, koji je bio na letu iz SAD-a prema Izraelu, za koji je dobivena dojava o potencijalnoj prijetnji bombom.

Nadležno NATO zapovjedništvo nešto prije 9,00 sati izdalo je zapovijed za praćenjem zrakoplova tijekom preleta kroz zračni prostor Republike Hrvatske, te je dežurni borbeni dvojac, od 09:07 do 09:20 sati, izvršio presretanje i praćenje od ulazne točke kod Bregane do izlazne točke jugoistočno od Slavonskog Broda. Presretanje je izvršeno prema svim NATO pravilima i procedurama predviđenim za takav postupak. Cjelokupni zračni prostor NATO-a jedinstven je prostor i sve snage brzog odgovora koje provode zadaće air policinga djeluju koordinirano i sinkronizirano pod zapovijedanjem NATO CAOC-a (Combined Air Operations Centre), koje je nadležno za pokretanje procedure presretanja", priopćio je MORH.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara