Hrvatski počasni konzul u Barceloni osumnjičen za pranje novca lokalnih dilera

Hrvatski počasni konzul u Barceloni osumnjičen za pranje novca lokalnih dilera
Ilustracija: EPA

POČASNI konzul Hrvatske u Barceloni pod istragom je katalonske policije zbog mogućeg pranja novca za lokalnu grupu kriminalaca, potvrdio je Hini izvor iz katalonske autonomne policije.

San José je osumnjičen da je novac od droge ulagao u nekretnine i skupe automobile

Konzul Juli Bárcena San José osumnjičen je da je primao novac dobiven od prodaje droge pa ga onda ulagao u nekretnine i skupocjene automobile, čime je za kriminalnu skupinu prikrivao trag nezakonito stečenog novca. 

Pod istragom su i počasni konzuli Albanije i Malija, José María Calmet Iglesias i José Luis López Fernández. Osumnjičeni su za ista djela.

Katalonska autonomna policija Mossos d’Esquadra priopćila je 18. rujna prošle godine da je uhitila "četiri člana jednog poznatog obiteljskog klana iz Katalonije zbog pranja novca i trgovine drogom“. Daljnjom istragom policija je otkrila njihovu poslovnu povezanost s konzulima.

"Pod istragom su tri počasna konzula stacionirana u Barceloni“, izvijestila je katalonska policija u priopćenju medijima.

Hrvatska će tražiti opoziv osumnjičenog San Joséa

Danas je izvor iz policije rekao za Hinu kako je pod istragom hrvatski konzul Juli Bárcena San José, dok je osoba iz diplomacije poručila da će Hrvatska zatražiti njegov opoziv zbog "nanošenja štete ugledu Hrvatske".

Bárcena San José nije odgovorio na upit, kao ni hrvatski konzulat u Barceloni.

Počasni konzuli obično nisu nacionalnosti države koju predstavljaju, nego državljani teritorija na kojem se nalaze, što je u ovom slučaju Katalonija, odnosno Španjolska.

Bárcena San José je poduzetnik, a na mjestu počasnog hrvatskog konzula je od svibnja 2002. godine

To su obično osobe koje uživaju ugled u zajednici u kojoj žive. Njihove zadaće su uglavnom poticanje gospodarske i kulturne suradnje dviju zemalja te pomaganje državljanima zemlje koju zastupaju.

Bárcena San José je poduzetnik, a na mjestu počasnog hrvatskog konzula je od svibnja 2002. godine, od vremena predsjednika Stjepana Mesića i premijera Ivice Račana.

Istraga je otvorena nakon uhićenja člana romskog klana Jodorovich

Katalonska policija kaže da je istragu otvorila 2017. godine nakon što je uhitila muškarca povezanog s obiteljskim klanom koji je uspostavio kupoprodaju luksuznih automobila u Barceloni.

Riječ je o romskom klanu Jodorovich, porijeklom iz Rumunjske i Mađarske, koji ondje živi oko 80 godina, izvijestile su novine El Periódico de Cataluña i El País dodavši da je policiji klan dobro poznat zbog drugih djela vezanih uz drogu i oružje.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara