Hrvatski postaje službeni jezik u Vojvodini

HRVATSKI zastupnik u Skupštini Vojvodine Dujo Runje izjavio je da će hrvatski jezik postati jedan od službenih jezika u Vojvodini. "Posebno bi mi Hrvati trebali biti zadovoljni. Pored određenih nadležnosti koje će imati Vojvodina, mislim da je jako važno da smo se konačno uspjeli izboriti da hrvatski postane službeni jezik u pokrajini", kazao je Runje.

Podsjetio je da je takva odluka prihvaćena prije nekoliko godina u Skupštini Vojvodine, ali da nije bila potvrđena u skupštini Srbije, zbog čega nije stupila na snagu. Na novinarski upit može li i nedavno usvojeni Statut Vojvodine doživjeti istu sudbinu odgovorio je da "Skupština ne bi ni razmatrala Statut ukoliko ne bi postojalo dovoljno političke volje i konsenzusa".

"Upravo zato vjerujem da će odluka dobiti pozitivno mišljenje Skupštine Srbije", rekao je Runje.
Runje nadalje smatra da će novousvojeni Statu pomoći procesu obrazovanja na hrvatskom jeziku, jer će nacionalne manjine biti u nadležnosti Vojvodine. "To znači da ćemo mnoga prava lakše ostvariti i brže se dogovarati. Pored toga, u poslove uređivanja tog područja bit će uključena i manjinska nacionalna prava", zaključio je Runje.

Ig.M.
Foto: eyefetch.com

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara