Hrvatski predstavnik u UN-u: Izgradnja povjerenja uvjet pomirbe

POMIRBA među ljudima na područjima koja su izašla iz sukoba traži vrijeme i strpljivost, a njezin preduvjet je izgradnja povjerenja, rekao je u ponedjeljak Vijeću sigurnosti hrvatski predstavnik pri Ujedinjenim narodima Vladimir Drobnjak.

Govoreći na sjednici Vijeća sigurnosti koja se bavila ulogom UN-a u nacionalnoj pomirbi nakon sukoba Drobnjak je, navodeći iskustvo Hrvatske, kazao kako se pomirba ne može nametati izvana i da je bitno biti strpljiv i osigurati vrijeme za njezino ostvarenje.

"Nažalost, na mnogim područjima koja su izašla iz sukoba pristupu međunarodne zajednice nedostaje i jedno i drugo, u nastojanju da postigne previše stvari u premalo vremena", rekao je on.

Drobnjak je naglasio kako je za pomirbu prethodno potrebno izgraditi povjerenje između sukobljenih strana i da je povjerenje bitan preduvjet pomirbe. "Samo kada dvije strane steknu povjerenje jedna u drugu, može početi proces pomirbe", rekao je on.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Naglasio je značenje pružanja perspektive boljeg života stanovništvu područja koja su izašla iz rata. Jasna perspektiva ulaska u Europsku uniju bez mijenjanja kriterija i postavljanja stalno novih uvjeta snažno potiče sve zemlje bivše Jugoslavije k provedbi ekonomskih, pravosudnih i demokratskih reformi koje vode povjerenju i pomirbi, rekao je Drobnjak.

Drobnjak je također naglasio važnost privođenja pravdi odgovornih za ratne zločine, napominjući da je potrebno ohrabriti domaće sudove da se bave time i, nakon stjecanja uvjeta, prenijeti što je više moguće slučajeva na njih.

On je rekao da je za izgradnju povjerenja važno ostvariti povratak izbjeglica i prognanika, razmijeniti podatke o nestalima, ojačati stabilnost na granicama te razvijati gospodarsku suradnju.

Hrvatski predstavnik u UN-u kazao je kako su amnestija i oprost također važan dio procesa izgradnje povjerenja i pomirbe. Napominjući, međutim, da oprost ne uključuje nužno i zaborav, on je naglasio kako treba izbjeći nijekanje prošlosti i uzroka sukoba.

Hrvatska se u ponedjeljak na Vijeću sigurnosti svrstala uz izjavu Europske unije koju je iznio Richard Ryan, veleposlanik pri UN-u Irske koja trenutno predsjeda EU-om. On je naglasio da je za pomirbu na područjima poput Kosova, Afganistana, Burundija i Sierra Leonea bitno uključivanje svih skupina stanovništva u proces, socijalna i ekonomska integracija sukobljenih strana, poštivanje ljudskih prava te privođenje pravdi odgovornih za zločine.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara