Hrvatski sabor počeo 3. sjednicu

Hrvatski sabor počeo 3. sjednicu

ODRAĐIVANJEM tehničkih pojedinosti stavljanjem u mirovanje mandata zastupnika čije su dužnosti nespojive sa zastupničkom, Hrvatski sabor počeo je danas svoju 3. sjednicu i redovnu parlamentarnu sezonu.

Do petka, kada bi sjednica trebala završiti, Sabor bi se trebao očitovati o 19 točaka, među njima i o prijedlozima izmjena Zakona o PDV-u, Obiteljskog i Zakona o sudovima.

Saborski zastupnici raspravljat će o predloženim izmjenama Zakona o porezu na dodanu vrijednost i smanjenju stope s 22 na 20 posto.

Vlada je predložila i promjene Zakona o radu, Zakona o zdravstvenom osiguranju i Zakona o porodnom dopustu majka koje obavljaju samostalnu djelatnost, po kojima bi se majkama s troje i više djece vratilo pravo na trogodišnji rodiljni dopust.

Vlada je predložila promjene Obiteljskog zakona, tako da se do 30. rujna odgodi primjena nekih odredaba, da se vrati stara definicija majke po kojoj je djetetova majka žena koja ga je rodila, te da se briše odredba koja je omogućivala brak bratiću i sestrični.

Pred zastupnicima su i izmjene Zakona o sudovima koje bi trebale smanjiti broj sudskih predmeta i skratiti trajanje parnica.

Treća saborska sjednica sazvana je od 27. do 30. siječnja, a Sabor se u tom razdoblju treba očitovati i o planu usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s pravnim stečevinama Europske unije - po tom planu Sabor ove godine treba donijeti 40-ak zakona iz europaketa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Današnje "aktualno prijepodne" bit će prvo u kojemu će na upite zastupnika odgovarati novi premijer Ivo Sanader i članovi njegove Vlade.

Danas bi trebao biti poznat i sastav 20-ak saborskih odora i izaslanstava.

Peti saziv Hrvatskoga sabora utemeljen je 22. prosinca 2003.

Sabor: Prisegnuli zamjenici zastupnika

Hrvatski sabor suglasio se danas da se, zbog nespojivosti novih dužnosti koje obnašaju, u mirovanje stave mandati sedam zastupnika, te da zastupničke dužnosti počnu obnašati njihovi zamjenici.

Zamjenici zastupnika koji su aktivirali mandate prisegnuli su danas pred Saborom.

Umjesto HDZ-ovca Branka Bačića (državni tajnik u Ministarstvu mora) u saborske je klupe sjeo Frano Matušić, Ivicu Buconjića (državni tajnik u MUP-u) zamijenila je Nevenka Majdenić, državnog tajnika u Ministarstvu znanosti Nevia Šetića zamijenio je Milan Meden, a Vladimira Vrankovića (državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva) Irena Ahel.

HNS-ovca Branka Vojnovića zamijenio je Jakša Marasović, HSP-ovca Velimira Kvesića Pejo Trbovčević, a HDZ-ovku Dubravku Šuicu (obnašaju dužnosti gradonačelnika) zamijenila je Lucija Čikeš.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara