KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Hrvatski vatrogasci dobili upute kako spriječiti širenje koronavirusa

Hrvatski vatrogasci dobili upute kako spriječiti širenje koronavirusa
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

HRVATSKA vatrogasna zajednica (HVZ) izradila je, prema uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), niz smjernica kako bi se spriječilo širenje koronavirusa među vatrogascima.

Zabranjene sve neoperativne aktivnosti

"U novonastaloj situaciji od velike je važnosti da se spriječi širenje virusa među pripadnicima hitnih službi koji moraju nastaviti obavljati svoje zadaće. HVZ je, prema uputama HZJZ-a, izradio niz smjernica kako bi se spriječilo širenje virusa među vatrogascima", kazao je danas glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Od početka krize zabranjene su sve neoperativne aktivnosti, koje su provodila vatrogasna društva, npr. održavanje redovitih skupština i rad s djecom. Uz to, privremeno su obustavljene obuke, vježbe, seminari i druge vrste usavršavanja za vatrogasce, a nastava u Vatrogasnoj školi je prekinuta.

Sve profesionalne i dobrovoljne vatrogasne postrojbe stavile su na raspolaganje ljudstvo i opremu.

Donesene su i smjernice za čišćenje i dezinfekciju vatrogasne opreme nakon intervencija te upute o postupanju u slučaju da netko od djelatnika postrojbe bude zaražen koronavirusom, ističu iz HVZ-a.

Sustav rada 24/72

U profesionalnim postrojbama uveden je sustav rada 24/72 kako bi se smanjio broj ljudi koji dnevno borave u postrojbama.

'"Na samom početku pandemije zapovjednici na lokalnim razinama su pripremili popise operativnih vatrogasaca koji se mogu angažirati u slučaju potrebe. Uz redovito održavanje opreme, veća pozornost je dana na pregledavanje opreme koja se može koristiti u ovakvoj situaciji, a koja uključuje šatore, opremu za dekontaminaciju i slično'', preciziraju.

Također, sva dobrovoljna vatrogasna društva uključena su u ophodnje na području djelovanja prema naputku glavnog vatrogasnog zapovjednika i Stožera civilne zaštite.

Vatrogasci upozoravaju građane na zabranu okupljanja, a razmješteni su i po punktovima gdje pomažu policiji u kontroli kretanja građana zbog sprječavanja širenja zaraze. Uz to, pozivaju građane da obavezno obavijeste vatrogasce ako u kućanstvu imaju osobu u samoizolaciji.

"Do ove krize građani su ovisili o pomoći vatrogasaca u slučaju požara, ali i drugih opasnosti. Sada vatrogasni sustav ovisi o odgovornom ponašanju pojedinaca kako bi nesmetano mogli nastaviti s provođenjem svakodnevnih aktivnosti", zaključuje HVZ.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara