Hrvatsko društvo dramskih umjetnika upozorilo članove: Ne idite protiv ministra kulture!

Hrvatsko društvo dramskih umjetnika upozorilo članove: Ne idite protiv ministra kulture!

Foto: FaH

HRVATSKO društvo dramskih umjetnika (HDDU) upozorilo je svoje članove da se ne izjašnjavaju o novom ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću!

Centar za ženske studije: Zgroženi smo zbog napada na Mirjanu Rakić i Ninu Violić

Nina Violić: Na mene je dignuta zastrašujuća hajka. Prijete mi progonom, smrću, silovanjem

Violić poziva na bojkot ministra: Očajna sam jer ću do kraja života morati živjeti u šupku svijeta

"Svako ekstremno svjetonazorsko i političko istupanje u javnosti čine isključivo u svoje ime i na svoju osobnu odgovornost", stoji u pismu upozorenja HDDU-a. Naime, nakon što je nekoliko članova HDDU-a tražilo od svoje cehovske udruge da se odrede o novom ministru kulture stigao je oštar odgovor predsjednika HDDU-a Slavka Jurage.

"HDDU poštuje legitimno izabranu Vladu RH koja je potvrđena 22. siječnja 2016.g. u Saboru RH, najvišem zakonodavnom tijelu Republike Hrvatske. Tijekom 25-godišnjeg postojanja samostalne Republike Hrvatske, HDDU nikada nije osporavalo niti je izražavalo svoj stav o izabranom/oj ministru/ici kulture RH", stoji u odgovoru.

HDDU je strukovna udruga -  umjetnička, nevladina, nepolitička i neprofitna organizacija.

Javni apel protiv ministra kulture

Niz je peticija pokrenutih protiv ministra kulture Hasanbegovića od Hrvatskog društva književnika pa do radnika u kulturi i umjetnika. Njihov javni apel prenosimo u cijelosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi, dolje potpisani, kulturne radnice i radnici, smatramo da svjedočimo trenutku u kojem je resor kulture ugrožen i ponižen odlukom nove Vlade RH da ga prepusti Zlatku Hasanbegoviću, znanstveniku potpune nekompetentnosti u upravljanju sustavom kulturnih institucija i svih segmenata kulturne proizvodnje, poznavanju mehanizama lokalnih i međunarodnih suradnji i korištenja europskih fondova za kulturu, te čovjeku krajnje neprihvatljivih reakcionarnih ideoloških stavova.

Smatramo da kulturu treba braniti od svake one ideologije koja na bilo koji način uspostavlja režim jednoumlja, ograničenosti, revizionizma i nacionalističkih koncepata kulturne politike i proizvodnje. Kultura lišena humanističkih načela i uvaljana u prašinu diktature, nije kultura slobode već samo medij političkog pragmatizma.

Kakvo povjerenje mogu imati kulturni djelatnici u novog ministra koji u svojim ranijim javnim istupima, između ostalog, Treći program Hrvatskog radija optužuje za “postmodernu neojugoslavensku dekonstrukciju i rastakanje hrvatskoga nacionalnog i kulturnog identiteta”?!?

Ovaj apel nije usmjeren protiv osobnog prava na mišljenje i političkog stava pojedinca, ovo je poziv da se digne glas protiv politike relativizacije i dvosmislenosti, ovo je podrška ideji kulture sačuvane od ideoloških zastranjenja, konzervativizma, nacionalizma, isključivosti i plemenskog tradicionalizma.

Ovaj apel sastavila je grupa građanki i građana, radnika i radnica u kulturi, umjetnica i umjetnika koja vjeruje da je za poziciju ministra kulture, kao i kulturu u cjelini, od vrijednih znanstvenih članaka i radova važnija sposobnost mišljenja šira od nacionalnog okvira, razumijevanje drugog i drugačijeg, uvažavanje antifašističkog naslijeđa, poimanje kulture i društva kao heterogenog spoja različitosti, otvorenosti jezika i dijaloga.

Zbog svega navedenog smatramo da Zlatko Hasanbegović ne može i ne smije biti ministar kulture i tražimo od predsjednika Vlade Republike Hrvatske, Tihomira Oreškovića, da poduzme odgovarajuće korake".
 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara