ZABRINJAVAJUĆI PODACI Hrvatskoj kronično nedostaje ginekologa i pedijatara

ZABRINJAVAJUĆI PODACI Hrvatskoj kronično nedostaje ginekologa i pedijatara

Foto: FaH

"Demografski atlas hrvatskog liječništva", prvi atlas takve vrste objavljen u Hrvatskoj, predstavljen je u subotu u Rovinju u sklopu središnjeg strukovnog liječničkog skupa u organizaciji Hrvatske liječničke komore gdje je rečeno da u Hrvatskoj radi 14.394 liječnika, u inozemstvo je otišlo njih 525, a u Hrvatsku je došlo 30 liječnika te da je povećan trend feminizacije u zdravstvu jer je muških liječnika danas 37 posto pa većinu čine njihove kolegice.

Nakladnik je Hrvatska liječnička komora, a riječ je o opširnom dokumentu na gotovo 400 stranica, koji prema brojnim sociodemografskim pokazateljima objektivno prikazuje trenutno stanje liječništva u Hrvatskoj.

Na predstavljaju atlasa rečeno je kako činjenice i statistike s početka 2017. govore kako je od ulaska u Europsku uniju iz Hrvatske otišlo 525 liječnika, a iz inozemstva ih je stiglo trideset. Povećan je trend feminizacije u zdravstvu jer muških doktora ima samo 37 posto u odnosu na kolegice, i u prosjeku su od njih stariji.

Trenutno u Hrvatskoj radi 14.394 liječnika, no važno je istaknuti kako će u idućih deset godina u Hrvatskoj biti umirovljen najveći broj liječnika do sada, najmanje njih četiri tisuće, no s time paralelno će na medicinskim fakultetima diplomirati i najveći broj doktora medicine do sada.

Uz to se očekuje i neprekidan rast umirovljeničke populacije, kao i nastavak trenda odlaska mladih liječnika u inozemstvo, navode iz Hrvatske liječničke komore.

Zaključak je Demografskog atlasa da je krajnje vrijeme za izradu srednjoročnih planova i strategija kojima će se zaustaviti odlazak liječnika i ravnomjerno popuniti mjesta onih koji odlaze u mirovinu te zadovoljiti zdravstvene potrebe populacije koja će biti sve starija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predsjednik Hrvatske liječničke komore Trpimir Goluža rekao je da je Demografski atlas hrvatskog liječništva njihov dar hrvatskom društvu i upozorava odgovorne da trebaju biti promišljeni jer se samo na osnovu točnih i objektivnih podataka mogu donositi prave politike i graditi bolje hrvatsko društvo.

"Ključni podatak koji čitamo iz njega je da naše zdravstvo i građani imaju šansu jer će u narednih pet godina u Hrvatskoj diplomirati najveći broj mladih liječnika. Na nama je hoćemo li ih znati zadržati ili ćemo ih pustiti da budu vrijednost drugih naroda. Komora itekako radi da se u Hrvatskoj stvore uvjeti u kojima će mladi ljudi htjeti ostati i živjeti te liječiti sve hrvatske građane", rekao je Goluža.

Goluža: U Hrvatskoj kronično nedostaje ginekologa i pedijatara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti


Po njegovim riječima, Demografski atlas ukazao je i na druge probleme u zdravstvu s obzirom da u tri specijalističke kategorije postoji vrlo nepovoljan omjer starijih kolega specijalista u odnosu na mlade specijalizante.

"Nedostaje liječnika primarne medicine u Virovitičko-podravskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj, Koprivničko-križevačkoj i Ličko-senjskoj županiji, dok u čitavoj Hrvatskoj kronično fali ginekologa i pedijatara na razini primarne zdravstvene zaštite, a postojeći su preopterećeni prevelikim brojem pacijenata. U istočnoj zdravstvenoj regiji liječnici odrađuju veći broj prekovremenih sati od kolega u drugim zdravstvenim regijama, što bi moglo ukazivati na nedostatak kadra u istočnoj Hrvatskoj",  naglasio je Goluža.

Dodao je kako je više od polovice liječnika koji su radili prekovremeno u javno-zdravstvenom sustavu imalo više od 250 sati prekovremenog rada godišnje.

Isto tako je, smatra, posljednjih godina znatno povećan broj liječnika specijalista koji nastavljaju raditi i nakon dobi za umirovljenje, što je posljedica nedostatka mladog kadra, ali to nije rješenje za spas hrvatskog zdravstvenog sustava.

Stoga, kako bi nastavila pomagati u procesu reforme zdravstva, Komora namjerava osnovati odjel za analitiku i medicinsku demografiju, koji će sustavno prikupljati sve podatke o liječničkoj profesiji, najavio je Goluža.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara