HRW kaže da SAD treba prestati kažnjavati saveznike zbog ICC-a

VLADA predsjednika Busha treba prestati kažnjavati više od 20 prijateljskih zemalja zbog toga što podupiru Međunarodni kazneni sud (ICC), priopćila je u srijedu Udruga za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW).

U pismu američkom državnom tajniku Colinu Powellu HRW je pozvao Bushovu vladu da prekine kažnjavanje spomenutih zemalja, kojima je zbog nepotpisivanja sporazuma o neizručivanju Amerikanaca ICC-u prekinula vojnu pomoć.

Sjedinjene Države su provodile pritisak na mnoge zemlje da potpišu sporazume kojima se američki građani izuzimaju od nadležnosti ICC-a, a koji ne priznaju navodeći kao razlog strah od političkog progona Amerikanaca. Mnoge vlade, među kojima i hrvatska, odbile su potpisati sporazum jer bi time prekršile obveze prema ICC-u.

Zakon o zaštiti pripadnika američkih oružanih snaga zabranjuje vojnu pomoć zemljama članicama ICC-a koje ne potpišu bilateralni sporazum sa SAD-om o izuzeću Amerikanaca, ali predsjednik Bush može ukinuti tu zabranu pozivajući se na nacionalne interese.

Bush je zabranu vojne pomoći ukinuo za niz zemalja, a nedavno djelomično i za šest budućih članica NATO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Američka vojna pomoć uskraćena je još uvijek za više od 20 zemalja, među kojima je i Hrvatska, priopćio je HRW čije je sjedište u New Yorku.

"Nema smisla da Sjedinjene Države nastave kažnjavati nove demokracije koje snažno nastoje podržavati vladavinu zakona", rekao je HRW-ov direktor Programa međunarodnog pravosuđa Richard Dicker. "Zašto ukinuti sankcije za članice NATO-a, a kažnjavati države poput Malija, Benina i Ekvadora kojima je potpora veoma potrebna?"

Trećina zemalja ICC-a potpisala je bilateralne ugovore sa SAD-om, dok dvije trećine to odbijaju, mnoge i nakon sankcija, navodi HRW. Samo devet od potpisanih ugovora je sada pravno obvezujuće dok ostali tek trebaju biti prihvaćeni u parlamentima zemalja kako bi stupili na snagu, kaže newyorška organizacija za zaštitu ljudskih prava.

"Nakon godine i pol pritisaka na države, sve što američka vlada može pokazati je mnogo zle volje i nekoliko obvezujućih sporazuma", rekao je Dicker. "Sjedinjene Države se štite od fantomske prijetnje, lijekom koji je gori od umišljene bolesti".

Dicker predlaže američkoj vladi da se za sve zemlje stranke ICC-a jednostavno odrekne sankcija predviđenih američkim zakonom.

Prvi slučaj pred ICC-om, inauguriranim ove godine u Den Haagu, vjerojatno će započeti 2004. i odnosit će se na zločine počinjene u Demokratskoj Republici Kongo.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara