HSLS od Bandića traži izvješće o izvršenju gradskog proračuna

HSLS od Bandića traži izvješće o izvršenju gradskog proračuna
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

ZAGREBAČKI HSLS pozvao je u utorak gradonačelnika Bandića da objavi izvještaj o izvršenju gradskog proračuna jer se u javnosti pojavila informacija o navodnom nenamjenskom trošenju sredstava iz proračunskih zaliha Grada namijenjenih za otklanjanje posljedica elementarnih nepogoda.

"S obzirom na to da se u javnosti pojavila informacija o nenamjenskom trošenju sredstava iz proračunskih zaliha Grada Zagreba koja su predviđena za otklanjanje posljedica elementarnih nepogoda, epidemija, ekoloških nesreća i sličnih događaja, a s čim mi, kao zastupnici u Skupštini Grada Zagreba, nismo upoznati zbog načina prikaza izvješća o izvršenju gradskog proračuna, molim Vas da zbog interesa javnosti kao i cjelovitog informiranja nas zastupnika objavite izvještaj o utrošku tih sredstava tijekom mandata trenutačnog sastava Gradske skupštine", navodi se u pismu koje je potpisao Darko Klasić, predsjednik kluba, gradski zastupnik HSLS-a i nezavisnog zastupnika Vladimira Ferdeljija.

Pozivajući se na izjavu gradonačelnika Bandića o tome da su razarajući efekti nedavnog potresa u Zagrebu rezultat neulaganja privatnih vlasnika u vlastitu imovinu, Klasić ga podsjeća da je Grad Zagreb vlasnik velikog dijela nekretnina u Gornjem i Donjem gradu te da već šest mandata gradska uprava nije značajnije ulagala u imovinu Grada i time pružala primjer građanima.

HSLS predlaže mjere za pomoć gospodarstvu i građanima

U ovoj kriznoj situaciji u kojoj se nalazi Grad Zagreb, koji je uz potres suočen i s pandemijom koronavirusa, predlaže da gradska uprava rastereti gospodarske subjekte prireza i davanja kako bi se što više pomoglo gradskom gospodarstvu i građanima da prebrode krizu i sačuvaju radna mjesta te da se samim time očuva gospodarski potencijal koji je potreban za dugoročnu obnovu Zagreba.

Klasić predlaže da Zagreb, uz dosad poduzete mjere, prihvati barem paket mjera koje je donio Grad Bjelovar, a koje su osmišljene u dogovoru s predstavnicima poduzetnika i obrtnika koji su upozorili na okolnosti koje su najbitnije za njihovo poslovanje.

Radi očuvanja gradskog gospodarstva, HSLS Grada Zagreba predlaže da se tijekom pandemije koronavirusa pod hitno donesu sljedeće mjere: ukidanje prireza, oslobođenje svih poduzetnika i obrtnika od komunalne naknade i oslobođenje od plaćanja zakupa poslovnih prostora i javnih površina u vlasništvu Grada.

Predlaže plaćanje naknade svakom zatvorenom obrtniku u iznosu od 1000 kuna mjesečno sve dok je zatvoren, odgodu bilo kojeg drugog plaćanja obveza prema Gradu (davanja u pogledu spomeničke rente, terasa, javnih površina i sl.) te odgodu retroaktivnih dugovanja od 1. siječnja 2020. HSLS smatra da je sve odgode potrebno zamijeniti obročnom otplatom na 24 mjesečne rate.

Traže oslobađanje plaćanja naknada za vrtić

Ta stranka u otvorenom pismu gradonačelniku predlaže i da Grad oslobodi građane od plaćanja naknade za vrtić sve dok djeca ne budu mogla boraviti u vrtićima, a nakon prestanka pandemije, treba hitno usklađivati cijene vrtića s novim prosjekom primanja roditelja jer se očekuje da će velik broj građana imati daleko manja primanja zbog posljedica pandemije.

"Da bi predložene mjere bile provedive i realne, valja napomenuti da gradska uprava mora donijeti odluku o smanjenju rashodovne strane gradskog proračuna, a da se pritom ne smanjuje opseg investicijskih infrastrukturnih projekata, posebice onih financiranih sredstvima EU-a", napisao je Klasić.

Pozvao je gradonačelnika da u roku od tjedan dana žurno predstavi javnosti plan smanjivanja rashodovne strane proračuna kako bi Grad mogao poduzeti predložene mjere.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara