HSLS s HDZ-om potpisao ugovor o potpori Vladi

HRVATSKA socijalno-liberalna stranka (HSLS) potpisala je danas s Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) ugovor o potpori Vladi Ive Sanadera u kojoj bi HSLS, kako se doznaje, imao četiri državna tajnika i desetak pomoćnika ministara.

Vršitelj dužnosti predsjednika HSLS-a Ivan Čehok nakon sastanka u Vladi izvijestio je novinare da je HDZ "načelno prihvatio" predložena imena HSLS-ovaca, koje bi Vlada na dužnosti u izvršnoj vlasti trebala imenovati već na sjednici u ponedjeljak.

Riječ je o četvero državnih tajnika, a Čehok je izvijestio kako je prihvaćena i većina HSLS-ovih kandidata za mjesta pomoćnika ministara.

"HSLS nije inzistirao na točno određenim pozicijama, nismo razgovarali o foteljama, nego smo predložili stručne ljude", ustvrdio je Čehok.

O konkretnim imenima Čehok nije želio govoriti, no iz izvora u HSLS-u doznaje se da bi za državnog pomoćnika u Ministarstvu obrazovanja, znanosti i športa trebao doći Želimir Janjić.

Državnom tajnicom za poduzetništvo pri Ministarstvu gospodarstva trebala bi postati sadašnja ravnateljica Razvojne agencije u Bjelovaru Tajana Kesić Šapić.

Za državnog tajnika u Ministarstvu mora, prometa, turizma i razvitka predložen je Jadranko Mijalić.

HDZ je, po neslužbenim informacijama iz HSLS-a, prihvatio i taj prijedlog, no kako na sastanku nije bio ministar Božidar Kalmeta, naknadno će se odlučiti koji će resor u tom ministarstvu voditi Mijalić.

Po istom izvoru, četvrtog državnog tajnika HSLS bi trebao imati u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi.

Na tu je dužnost, kako se doznaje, HSLS kandidirao nestranačkog Nina Žganeca, dosadašnjeg pomoćnika ministra rada i socijalne skrbi.

Čehok je novinare izvijestio da je u ugovoru s HDZ-om HSLS zadržao pravo da se u stranačkom klubu u Hrvatskom saboru, u kojemu je uz dva HSLS-ovca i DC-ov zastupnik, naknadno razmotre vladini zakonski prijedlozi oko kojih bi se mogle pojaviti nesuglasice.

Zadovoljstvo potpisanim ugovorom izrazila je potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, naglašavajući da će se međustranačke konzultacije nastaviti, te da će se premijer Sanader voditi načelom stručnosti.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara