HSS traži poništenje odluke o prodaji Sunčanog Hvara

PREDSJEDNIK HSS-a Zlatko Tomčić izjavio je danas da ta stranka traži poništenje vladine odluke o prodaji Sunčanog Hvara slovenskim Termama Čatež, poništenje međunarodnog natječaja, te vraćanje svega na nultu poziciju. ´HSS će tražiti da se do kraja raščisti odnos Hrvatske prema novoj Ljubljanskoj banci i da se precizno utvrdi je li ta banka u strukturi vlasništva Termi Čatež´, izjavio je Tomčić Hini.

Oni koji su dužni Hrvatskoj državi ne mogu ni u kojem slučaju sudjelovati u našoj privatizaciji, izričit je bio predsjednik HSS-a. Iako nije službeno potvrđeno u HSS-u se doznaje da razlozi za takvu reakciju HSS-a protiv vladine odluke, uporište imaju u ozbiljnim sumnjama da je Upravni odbor Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) svoj prijedlog o prodaji Sunačnog Hvara Termama Čatež temeljio na ´nepotpunom i tendencioznom materijalu´.

´Siguran sam da u HFP-u ima krivaca, a neizravno odgovornost je i na ministrici turizma´, izjavio je Tomčić dodajući da ministrica nije reagirala na razlike u dinamici i kvaliteti ulaganja koju su na natječaju za kupnju Sunčanog Hvara nudile slovenske tvrtke Terme Čatež i Kompas.

Dodao je da za sada još ne zna hoće li lanac odgovornosti ići i dalje i najavio da će HSS zatražiti i utvrđivanje odgovornosti te smjenjivanje svih onih koji su krivi u slučaju prodaje Sunačnog Hvara.

Također je rekao da će HSS od Državnog odvjetništva zatražiti da žurno završi istragu koja se vodi, kako je rekao, oko nekih spornih vlasničkih odnosa hrvatskih građana u Sloveniji.

O kakvoj se istrazi radi Tomčić nije konkretizirao. Iznoseći dvojbe oko postupka privatizacije, izvor u HSS-u, koji je želio ostati anoniman pak navodi da se iz materijala o prodaji hvarskog poduzeća vidi da nisu na isti način obrađena ulaganja koja su nudili Kompas i Terme Čatež.

Tek se vrlo detaljnom analizom otkrilo da su Terme Čatež u hotelske kapacitete spremne uložiti oko 14 milijuna eura, a Kompas čak 50 milijuna, tvrdi izvor i dodaje da je između tih iznosa tolika drastična razlika da se nameće pitanje zašto ministrica turizma nije na to reagira.
Upozorava i na podatak da Terme Čatež planiraju i izgradnju dviju novih marina za što su spremne uložiti 31 milijun eura, a što uopće nije bilo ponuđeno na natječaju.

Izvor dodaje da je taj podatak ´isplivao´ sasvim slučajno i u već poodmakloj fazi procesa prodaje Sunčanog Hvara. Hrvatska Vlada je prošli četvrtak uz protivljenje HSS-ovih ministara i potpredsjednika Vlade donijela odluku o prodaji 62,3 posto dionica Sunčanog Hvara Termama Čatež za ukupno 335 milijuna kuna (oko 44 milijuna eura).

Terme Čatež jednokratno bi uplatile 74,5 milijuna kuna dok bi ostatak ukupne svote ulagale u slijedećih pet godina.

Vlada je obvezala HFP da u pregovorima za sklapanje ugovora s Termama Čatež osigura sva potrebna jamstva za predviđena ulaganja te da se raščisti sve što bi moglo biti sporno s obzirom na kredibilitet Termi Čatež.

Direktor Termi Čatež Borut Mokrović izjavio je sinoć, da su ´pregovore prije sklapanja ugovora namjeravali zaključiti do ponedjeljka, ali da je to hrvatska Vlada odgodila´.

Za ljubljansko ´Delo´ je pak izjavio da je spreman dati na uvid vlasničku strukturu Termi Čatež, da će to poduzeće u slučaju uspješnog okončanja pregovora u Sunčani Hvar investirati 50-70 milijuna eura te zatražiti koncesiju za gradnju dviju marina na Hvaru.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara