"Sunčani Hvar" u Sloveniji novinska tema dana

JUČERAŠNJA odluka hrvatske vlade o prihvaćanju ponude Terma Čatež za kupnju 62,3 posto Sunčanog Hvara glavna je tema dana slovenskoga novinstva, iako iz Čateža kao potencijalnog investitora u najveću hvarsku turističkohotelijersku tvrtku još nema reagiranja.

Ljubljansko ´Delo´ u glavnom je komentaru odluku hrvatske vlade, donesenu uz protivljenje ministara HSS-a, komentiralo u sklopu međudržavnih odnosa, najavljujući njihovo ´razvedravanje´.

´Prodaja Sunčanog Hvara čateškom poduzeću jedan je od najpozitivnijih pomaka u međudržavnim odnosima s Hrvatskom i slučaj koji dokazuje da je povjerenje moguće ostvariti i onda kad su u igri ekonomski projekti s osjetljivim političkim posljedicama. Pokazalo se da je prošlotjedni posjet potpredsjednika hrvatske vlade Slavka Linića Ljubljani za slovensku stranu urodio uspjehom, no Zagreb sada jamačno očekuje i pozitivne korake sa slovenske strane´, navodi u komentaru vodeći slovenski list. ´Delo´ dodaje kako ´postoji razmišljanje´ da bi jučerašnja odluka hrvatske vlade mogla pospiješiti rješavanje dugova Ljubljanske banke i vlasništva nuklearke Krško.

Direktor Terma Čatež Borut Mokrović odbija za sada komentirati jučerašnje vijesti iz Zagreba. ´Dok o prodaji ne dobijemo cjelovite informacije, ne bih želio davati izjave´, izjavio je za današnje ´Delo´ Mokrovič, a list podsjeća na njegove ranije izjave da je Sunčani Hvar za čateško poduzeće dugoročna investicija i da će vjerojatno u budućnosti morati uložiti zahtjev za stjecanje stopostotnog vlasničkog udjela.

Mariborski dnevni list ´Večer´ - koji slučaju Sunčanog Hvara zbog želje Čateža da otkupi više hotela i u štajerskom dijelu Slovenije posvećuje također veliku pažnju - podsjeća na ranije Mokrovićeve ocjene da je ulaganje u hotelijerstvo investicija budućnosti iako u početku donosi manje profite, te da će se u budućnosti takvim ulaganjima dobivati više nego ulaganjem u obveznice.

´Večer´ podsjeća na Mokrovičevu izjavu za taj list prilikom prošlotjednog susreta sa potpredsjendikom hrvatske vlade Slavkom Linićem u gospodarskoj komori u Ljubljani. Govoreći o kupnji Sunčanog Hvara, tada je ocijenio da je riječ o dugoročnom procesu, ali je - govoreći o potencijalnim investicijama pred ljetnu sezonu upozorio na kratkoću vremena.

´U ovom trenutku nijedan hotel ne ispunjava očekivanja gostiju. Do ljetne sezone mogli bismo napraviti samo nekoliko popravaka, najviše na motiviranju zaposlenih´, rekao je tada Mokrovič.

Kako pak piše ljubljanski dnevni list ´Dnevnik´ ugovor o prodaji Sunčanog Hvara trebao bi biti potpisan u roku 15 dana. ´Hvarani ishodom moraju biti sretni ako razmisle o sudbini ponuda za privatizaciju većinskog paketa hotela Makarska, Medena kod Trogira, Neptuna u Dubrovniku i drugih´, piše ´Dnevnik´ koji donosi i prilog o političkim rezervama u vezi načina privatizacije hotelsko-turističkih objekata u Hrvatskoj proteklih godina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara