HSU protiv povratka na staru formulu usklađivanja mirovina

HRVATSKA stranka umirovljenika (HSU) ne prihvaća povratak na staru formulu za usklađivanje mirovina, kako je predviđeno Predpristupnim ekonomskim programom (PEP), no spremna je pregovarati o novom modelu koji će zajamčiti da prosječna mirovina do kraja 2005. dosegne 50 posto prosječne plaće, kaže predsjednik HSUa Vladimir Jordan.

HSU će razvrgnuti koalicijski sporazum s HDZ-om bude li Vlada inzistirala na povratku na stari model usklađivanja mirovina, prema polovici zbroja rasta plaća i troškova života dva puta godišnje, rekao je Jordan na današnjoj konferenciji za novinare u povodu godišnjice suradnje HSU-a i Vlade.

"HSU je spreman izaći Vladi ususret, ali moramo na sastanku s premijerom Ivom Sanaderom vidjeti jesmo li partneri ili nismo, jer nas iznimno smeta što nas se često nastoji zaobići u odlučivanju o pitanjima važnim za položaj umirovljenika", kazao je Jordan.

Predstavnici umirovljenika više neće pristati da ih se stavlja pred gotov čin, kao što se dogodilo s PEP-om i nekim zakonima koji su, bez dogovora s njima, uvršteni u saborsku proceduru.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

HSU se protivi i podizanju dobne granice za odlazak u mirovinu i izjednačavanju dobne granice za žene i muškarce, što se također predlaže u PEP-u.

Jordan se nije složio s opaskom da je HSU previše popustljiv prema Vladi jer joj daje cijelu godinu dana vremena za povećanje mirovina, kako bi prosječna mirovina dosegnula 50 posto prosječne plaće. Ranije su HSU-ovi čelnici govorili da bi se to trebalo dogoditi u ožujku 2005., prilikom prvog usklađivanja mirovina.

Predsjednik HSU-a ocijenio je godinu dana suradnje s Vladom uspješnom jer je ostvareno sve što je bilo sporazumom predviđeno, poput donošenja formule za usklađivanje mirovina s plaćama, uvrštavanja 100 kuna i šest posto u mirovinsku osnovicu, te podizanja neoporezivog dijela mirovine.

Pozitivni pomaci ostvareni su i donošenjem Zakona o povratu duga po kojem će se osnovati umirovljenički fond za koji je Vlada dosad predložila dionice 64 tvrtke u vrijednosti 4,5 milijardi kuna.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara