Humanitarci upozoravaju: U Faludži vlada humanitarna katastrofa

Humanitarci upozoravaju: U Faludži vlada humanitarna katastrofa

Foto: Hina

POD neprestanom vatrom i nedostatkom namirnica, civili se suočavaju s "humanitarnom katastrofom" u Faludži, meti ofenzive iračke vojske radi protjerivanja Islamske države, upozorila je norveška nevladina organizacija.

"Suočavamo se s humanitarnom katastrofom u Faludži i s katastrofom u kampovima" s civilima koji su pobjegli iz grada, rekao je Jan Egeland, glavni tajnik Norveškog vijeća za izbjeglice (NRC) u priopćenju.

"Tisuće osoba koje bježe od sukoba nakon mjeseci opsade i gotovo gladi trebaju pomoć i njegu, ali naše zalihe uskoro će biti iscrpljene. Humanitarnoj zajednici treba hitno financiranje kako bi se izbjegla katastrofa pred našim očima", kazao je on.

Najmanje 48.000 osoba napustilo je svoje domove od početka ofenzive na Faludžu 23. svibnja, kažu u Međunarodnoj organizaciji za migracije.

U kampovima gdje su smješteni u pokrajini Al Anbar stanje je "zastrašujuće", ističe NRC.

Nevladina organizacija upozorava kako izbjeglicama ne može osigurati više od tri litre vode na dan po osobi, puno manje od potrebnih deset litara na temperaturama koje će uskoro doseći 50 stupnjeva.

NRC je zabrinut i zbog toga što bi mogle isteći zalihe hitnih prehrambenih proizvoda, dovoljnih tek za oko 15.000 ljudi za dva dana.

UN optužio ISIS za genocid nad Jezidima u Siriji

Ektremisti Islamske države (IS) provode genocid nad tisućama pripadnika jezidske vjerske manjine koje su iz Iraka doveli u Siriju, objavili su u četvrtak UN-ovi istražitelji.

Više od 3200 jezidskih žena i djece zatočeno je u Siriji gdje ih džihadisti drže kao seksualno roblje, stoji u izvješću UN-ovog istražnog povjerenstva za Siriju.

"Genocida je bilo i još traje", rekao je predsjednik povjerenstva Paulo Pinheiro u Ženevi.

Prema izvješću, IS je istrijebio jezide u kampanji masovnih ubojstava kada su islamisti iz Sirije i Iraka napali iračku regiju Sinjar u kolovozu 2014.

Genocid se nastavlja seksualnim ropstvom, prisilnim radom, mučenjem i prisilnim prijelazom na islam, dodaje se.

"Djevojčice od devet godina se siluju, kao i trudnice", navodi se u izvješću izrađenom na temelju razgovora s preživjelima, aktivistima, medicinskim osobljem i ostalim izvorima.

IS također spriječava rođenja novih jezida tako što razdvajaju žene i muškarce i seksualno onesposobljuju žene, ističu u povjerenstvu.

SAD i EU su ranije ove godine optužili IS za genocid nad manjinama u Iraku i Siriji.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara