HVIDR-a kazneno prijavila zagrebačke policajce

HVIDR-a kazneno prijavila zagrebačke policajce

UDRUGA Hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata grada Zagreba i Zagrebačke županije podnijela je danas kaznene prijave protiv načelnika zagrebačke Policijske uprave Krešimira Šulca i triju nepoznatih policijskih djelatnika za kažnjiva djela protuzakonite pretrage, zlostavljanja u obavljanju službene ili javne ovlasti i nanošenja tjelesnih ozljeda.

Prijave se odnose na policijske postupke u ponedjeljak, kad su policajci upali u prostorije zagrebačke HVIDR-e i tom prilikom priveli i predsjednika HVIDR-a Ivana Pandžu, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u HVIDR-i.

Današnju odluku o smjeni načelnika zagrebačke kriminalističke policije Željka Prše zbog netaktičnosti prilikom upada, u HVIDR-i nisu željeli komentirati, ali se HVIDR-in odvjetnik Krešimir Krsnik nije složio s ocjenom policije da je sve učinjeno po propisima.

"Nije točno da policija ima pravo ući u HVIDR-ine prostorije a da ne pokaže nalog," - ustvrdio je Krsnik i dodao da on nalog do sada nije vidio.

"To je kao da ga nije ni bilo i sve što je policija činila poslije bilo je protupravno" - rekao je Krsnik i ustvrdio da te prostorije nisu javni prostor, kako tvrdi policija, nego su to samo ulice i trgovi, a HVIDR-ine se smatraju privatnim stanom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Plasira se i informacija da predsjednik HVIDR-e Pandža nije ozlijeđen dok je privođen, no o njegovim ozljedama postoji liječnička dokumentacija, rekao je Krsnik.

Je li riječ o lakim ili težim tjelesnim ozljedama, odlučit će sudski vještaci. Ako je riječ o težim, državno odvjetništvo po službenoj dužnosti pokreće progon, a ako su lake, pokrenut ćemo privatnu tužbu, rekao je Krsnik.

Predsjednik zagrebačke HVIDR-e Ivan Pandža rekao je kako smatra da takav policijski postupak nije slučajan.

Kazao je i kako nitko od političkih stranaka nije nazvao HVIDR-u i pitao što se dogodilo i dodao da on ne želi da se taj slučaj pretvori u političko nadmudrivanje.

Policija sada utvrđuje što se zapravo dogodilo, rekao je Pandža, a dopredsjednik zagrebačke HVIDR-e Nedjeljko Frane Erceg je kazao da rata između HVIDR-e i policije neće biti.

Erceg je istaknuo i da je HVIDR-a prijave podnijela "kako se to više ne bi nikomu ponovilo".

Foto: FAH

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara