HZZ: Nezaposlenost u travnju tri posto manja nego u ožujku

U TRAVNJU je u Hrvatskoj evidentirano 345.294 nezaposlenih osoba, što je tri posto manje nego u ožujku i 15,3 posto manje u odnosu na travanj prošle godine, izvijestio je danas Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ).

U travnju je zabilježen prilično veliki pad nezaposlenosti u odnosu na ožujak, čemu je pridonijelo pojačano zapošljavanje na početku turističke sezone, istaknula je na konferenciji za novinare ravnateljica HZZ-a Sanja Crnković Pozaić.

U travnju je evidentirano 10.514 nezaposlenih manje nego u ožujku, odnosno 62.448 manje nego u travnju 2002. godine.

Trend pada nezaposlenosti se nastavlja, pa je s evidencije nezaposlenosti u travnju otišlo 24.805 osoba, dok je istodobno bilo 14.291 novoprijavljenih nezaposlenih osoba.

Od 24.805 osoba koje su brisane s evidencije, njih 16.758 se zaposlilo, dok je 5.594 osoba brisano zbog neredovitog javljanja, a 1.620 zbog nepoštivanja zakona.

Veliki problem i dalje predstavlja visoka nezaposlenost žena od ukupno 57,2 posto. To je jedan od najviših postotaka nezaposlenosti žena dosad, pa bi trebalo osmisliti posebne mjere za poticanje njihova zapošljavanja, istaknula je Crnković Pozaić.

Po podacima HZZ-a, najveći broj nezaposlenih, njih oko 64 posto, mjesečno prima manje od 900 kuna.

U travnju je 2.508 nezaposlenih osoba na povremenim poslovima zaradilo više od 900 kuna, a među njima je bilo i 414 korisnika novčane naknade koji će, sukladno Zakonu o zapošljavanju, biti brisani iz evidencija u trajanju koje ovisi o visini njihovog prihoda.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveća zarada na povremenim poslovima iznosila je 146.000 kuna, no tako visoke iznose zaradilo je svega nekoliko nezaposlenih.

Sanja Crnković-Pozaić pritom ističe kako se znaju pojaviti i čudni podaci, primjerice da je jedna osoba zaradila 11 lipa, zbog čega zakonski može izgubiti naknadu od 900 kuna.

Ravnateljica HZZ-a drži da bi korisnicima naknade trebalo dozvoliti mogućnost zarade od povremenog rada do 900 kuna, no konačno mišljenje o tome dat će saborski Odbor za zakonodavstvo od kojega je zatraženo tumačenje toga članka Zakona o zapošljavanju.

Najveće zapošljavanje i dalje se bilježi u građevinarstvu, te u hotelima i restoranima, dok je industrija i dalje najveći izvor nezaposlenosti.

Komentirajući jučerašnju izjavu ministra javnih radova, obnove i graditeljstva Radimira Čačića da Bechtel traži nekoliko stotina ljudi za rad na autocesti Zagreb-Split, ravnateljica HZZ-a je ustvrdila da dosad nisu primili od Bechtela zahtjev za zapošljavanje radnika.

"Kada takav zahtjev stigne Zavod će postupati u skladu s njim", rekla je Crnković Pozaić dodavši kako se radnici ne traže preko novina, već treba podnijeti konkretan zahtjev.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara