I Associated Press piše o fijasku s izraelskim avonima

I Associated Press piše o fijasku s izraelskim avonima
Foto, Screenshot: Pixsell/Kristina Stedul Fabac/123rf/New York Times

HRVATSKI dogovor o kupnji 12 polovnih F-16 aviona iz Izraela za 500 milijuna dolara upitan je ako SAD ne odobri prodaju, piše američka novinska agencija Associated Press.

Dogovor za kupnju unaprijeđenih F-16 Barak aviona od Izraela sklopljen je ranije ove godine, ali ovisi o američkoj dozvoli Izraelu da preproda polovne i preinačene američke avione. A američko ministarstvo vanjskih poslova sada naznačuje da se ugrađene nadogradnje moraju ukloniti prije nego što se avioni prodaju.

AP, čiji članak je među ostalim prenio i New York Times, citira i našeg premijera Andreja Plenkovića koji je rekao: "Ili ćemo kupiti avione kakvi su originalno ponuđeni ili će natječaj biti poništen, o tome nema nikakve dileme. U ovom trenutku, to je stvar odnosa između Izraela i SAD-a".

AP: Hrvatska je u mini-utrci u naoružanju sa Srbijom

Ova agencija podsjeća i da su odnosi između američke administracije Donalda Trumpa i izraelske administracije Benjamina Netanyahua bili vrlo bliski, posebno po pitanju obrane. 

State department objavio je u utorak da je "formalno obavijestio Kongres o ovom slučaju transfera (naoružanja)". "Iako su određeni detalji još neriješeni, ministarstvo bi voljelo vidjeti suradnju svih uključenih strana kako bismo došli do uspješnog rješenja", dodalo je američko ministarstvo vanjskih poslova.

Dogovor s Izraelom je najskuplja hrvatska kupovina oružja otkad se odcijepila od Jugoslavije, piše AP te ističe da je Hrvatska, kao članica NATO-a, u "mini-utrci u naoružanju" sa Srbijom, neprijateljem iz Domovinskog rata i saveznicom Rusije, koja je nedavno dobila šest rabljenih ruskih aviona Mig-29.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara