I dalje plaćate uhljebicu koja je ucjenjivala vladu, vraćena je na stari posao

I dalje plaćate uhljebicu koja je ucjenjivala vladu, vraćena je na stari posao
Foto: Patrik Macek/PIXSELL, Index

UHLJEBICA koja je radila u Stalnom predstavništvu Hrvatske pri EU, i to kao savjetnica za pravosuđe i unutarnje poslove, a u isto vrijeme ucjenjivala ministarstvo za koje radi, još uvijek nije dobila otkaz.

Riječ je, podsjetimo, o Jeleni Levak, koja je kao dražavna službenica u Bruxellesu znala da će država koristiti domenu eu2020.hr za predsjedanje Europskom unijom, i onda tu istu domenu zakupila prije nje.

Nakon što je zakupila domenu, ucjenjivala je ministarstvo. Pristala je deaktivirati domenu, no samo ako joj daju napredovanje ili joj isplate novac.

22 tisuće kuna nije joj bilo dovoljno pa je ucijenila državu

Plaće savjetnika kreću se od tri do tri i pol tisuće eura. Dakle, Levak je zarađivala više od premijera, ali to joj očito nije bilo dovoljno.

Sve je to vidljivo iz presude u arbitražnom postupku koji je putem Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu 13. travnja ove godine pred Carnetom pokrenula Republika Hrvatska, odnosno Ministarstvo vanjskih poslova koje je optužilo Levak za ucjenu. 

Ministarstvo unutarnjih poslova pitali smo je li Levak snosila ikakve sankcije i kakve. Pitali smo i radi li još uvijek kao savjetnica u Bruxellesu, a ako radi, na kojem mjestu radi, je li protiv nje pokrenut ikakav stegovni postupak i je li policija protiv nje podnijela kaznenu prijavu.

Evo što su nam odgovorili iz MUP-a.

Samo je vratili na stari posao

"Obavještavamo Vas kako je Ministarstvo unutarnjih poslova RH vezano uz ovaj slučaj zatražilo povlačenje policijske službenice iz Stalnog predstavništva Republike Hrvatske pri EU u Bruxelles, te je ista temeljem rješenja ovog Ministarstva s danom 1. kolovoza 2018. godine vraćena na prijašnje radno mjesto u Ured glavnog ravnatelja policije, Službu za stratešku međunarodnu policijsku suradnju.

Konačnu odluku o pokretanju disciplinskog postupka donijeti će, po utvrđivanju svih činjenica, glavni ravnatelj policije", stoji u odgovoru MUP-a.

Levak je, dakle, nakon cijele afere samo maknuta iz Bruxellesa i vraćena na stari posao, ni više ni manje nego u Ured glavnog ravnatelja policije. Jer što je logičnije nego da je osoba koju je država prozvala za ucjenu radi u vrhu policije. Naravno, beskrupuloznu uhljebicu i dalje plaćamo svi mi.

Kako je Levak ucjenjivala državu: Dajte mi napredovanje ili novac

Podsjetimo, Ministarstvo vanjskih poslova u arbitraži oko domene iscrpno je navelo što je sve Levak izvela. 

Naveli su da na domenu eu2020.hr Levak nije imala pravo ni kao državna službenica ni kao fizička osobe te da je, s obzirom na to da nije dobila nikakvo ovlaštenje, domenu "registrirala neovlašteno i samovoljno".

Dodali su i da je Levak kao djelatnici Ministarstva unutarnjih poslova koja se nalazi na radu u Stalnom predstavništvu Hrvatske u EU u Bruxellesu zasigurno bila poznata praksa država predsjedavateljica u vezi s formiranjem imena službene domene za predsjedanje. 

Ministarstvo navodi da je Levak registrirala i domene parleu2020.hr i eu2020hr.hr te stranicama davala informacije o predsjedanju Hrvatske bez suglasnosti državnih tijela i s jasnom namjerom lažnog predstavljanja što, tvrde, jasno ukazuje na to da je postupila protivno načelu savjesnosti i poštenja. Kontaktirali su je telefonom radi ustupanja prava korištenja domene, no ona im nije odgovarala.

No to nije sve. Ministarstvo je Levak optužilo za ucjenu. U arbitraži su iznijeli da je Levak poslala dopis u kojem je pristala na gašenje domene, ali uz određene ustupke koji se tiču njenog napredovanja. U slučaju da se to ne ispuni “u razumnom roku”, Levak je tražila da joj država isplati novac.

“Radnje korisnice izražene posebno u dopisu njenom poslodavcu, Ministarstvu unutarnjih poslova, predstavljaju svojevrsnu ucjenu državnog tijela jer se njima deaktivacija domene uvjetuje jamstvima napredovanja korisnice u njenom zvanju te plaćanjem određenog iznosa ako se sporazum o takvom napredovanju ne provede u razumnom roku”, zaključuje ministarstvo.

Oduzeli joj domenu

Levak je u arbitraži tvrdila da joj se nema pravo oduzeti pravo na korištenje domene eu2020.eu te da ministarstvo nije dokazalo da joj pripada to ime. Također je tvrdila da nije ucjenjivala ministarstvo, nego da je ona žrtva ucjene.

“Ja sam pretrpjela svojevrsnu ucjenu zbog pritisaka da deaktiviram domenu kroz neosnovanu intervenciju Službe za unutarnju kontrolu MUP-a. Nisam tražila nikakvu naknadu protivnu važećim propisima za deaktivaciju domene, nego sam se samo pozvala na naknadu štete”, tvrdila je Levak. 

Arbitražni sud je na kraju, nakon uvida u dokumentaciju i očitovanja, ustvrdio da je Levak iskoristila domenu za ucjenu i ostvarivanje nepripadajuće koristi od poslodavca. 

“Jeleni Levak oduzima se pravo na korištenje internetske domene eu2020.hr. Pravo na korištenje domene dodjeljuje se Ministarstvu vanjskih i europskih poslova”, stoji su odluci Arbitražnog suda. 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara