I Njemačka će blokirati Huawei?

I Njemačka će blokirati Huawei?
Foto: EPA

NJEMAČKA razmatra mogućnost blokiranja tvrtke Huawei u razvoju sljedeće generacije mobilnih mreža, odnosno u razvoju 5G mreže, javlja BBC.

Pišu kako će Berlin nametnuti strože uvjete tvrtkama za razvoj 5G mreže te kako bi ti uvjeti mogli blokirati Huawei. I druge zemlje su Huaweiju otežale pristup kada se radi o 5G tehnologiji, a sve nakon optužbi za špijuniranje i uhićenja čelnice te tvrtke u Kanadi.

Optužbe za špijuniranje

Huawei je, podsjetimo, jedan od najvećih svjetskih proizvođača pametnih telefona, a naišao je na otpor stranih vlada jer se sumnja da se njihovi uređaji koriste za špijuniranje. Huawei te optužbe na svoj račun niječe. 

U izjavi su vezano za vijesti iz Njemačke poručili kako nema razumnog razloga da ih se isključi iz gradnje 5G infrastrukture u Njemačkoj, kao ni u bilo kojoj drugoj zemlji svijeta. 

Njemački ministar unutarnjih poslova poručio je pak kako se protivi zabrani pristupa 5G infrastrukturama bilo kojoj tvrtki.

Ipak, mogao bi razmotriti nametanje strožih uvjeta, javlja BBC, pozivajući se na izvještaje iz Njemačke.  

Zategnuti odnosi nakon uhićenja čelnice Huaweija

SAD, Australija i Novi Zeland su svi već zabranili lokalnim tvrtkama koristiti Huawei i daju toj tvrtki tehnologiju za sljedeću generaciju mobilnih mreža, 5G.

U međuvremenu, i Velika Britanija razmatra situaciju s Huaweijem. 

U četvrtak je pak kineski ambasador u Kanadi upozorio na velike posljedice ako ta zemlja zabrani Huaweiju izgradnju 5G mreže. Te dvije zemlje su u svojevrsnom diplomatskom ratu nakon što je kineski sud ovog mjeseca Kanađanina osudio na smrt zbog krijumčarenja droge. 

To se pak dogodilo nakon što je Kanada uhitila Meng Wanzhou, čelnicu Huaweija i kćer osnivača tvrtke. 

SAD pak poručuje kako oni istražuju Huawei zbog krađe informacija o poslovanjima američkih tvrtki, a optužuju ih i za izbjegavanje sankcija vezanih za poslovanje s Iranom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara