"I Srbiji je jasno da je bolje da je do neovisnosti Kosova došlo sada nego za 20 godina"

NAKON što je dvadesetak zemalja priznalo neovisnost Kosova, istu stvar sutra bi, prema neslužbenim najavama, trebala učiniti i Hrvatska. Članovi Vlade će se sutra okupiti na sjednici te se očekuje da će se upravo tada donijeti odluka o priznanju.

Prethodnih dana predsjednik Stjepan Mesić i premijer Ivo Sanader su govorili da će tu odluku donijeti onda kada to bude važno za Hrvatsku. Anđelko Milardović, direktor Centra za politološka istraživanja, u razgovoru za Index kaže kako nije sporno da Hrvatska treba priznati neovisnost Kosova - ali je po njemu upitan tajming.

"Prije ili kasnije Hrvatska bi priznala neovisnost Kosova, kao i ostale zemlje. Po nekim mojim saznanjima Hrvatska će  sada priznati u paketu s Rumunjskom i Mađarskom koje su se do sada opirale priznanju Kosova, ali će kao zemlje članice EU to ipak učiniti. Ostaje samo pitanje trenutka. Samo Vlada zna zašto baš u ovom trenutku", kazao je Milardović.

"Kosovo treba priznati kao 130. zemlja"

Da se Milardovića pita, on bi Kosovo priznao kao 130. zemlja, onda kada ne bi sve oči bile uprte u nas i kada naša odluka ne bi imala utjecaja na stanje u regiji.

"Osobno mislim da je pametnije takvu odluku donijeti kasnije zbog turbulentnog stanja u našoj regiji. U Srbiji je sada politički kaos, nema vlade, raspisani su novi izbori i vrlo lako je moguće da na vlast dođu radikali, a onda je svašta moguće. Zato bi s tom odlukom pričekao čisto radi opreza radi", mišljenja je politički analitičar Milardović.

Srbijanski državni vrh od proglašenja neovisnosti Kosova prijeti sankcijama svim zemljama koje priznaju Kosovo, a za prijetnje Hrvatskoj može se reći da su žešće od prijetnji ostalim zemljama. Tako je predsjednik Srbije Boris Tadić sinoć u intervjuu RTS-u rekao da hrvatska politika treba "ozbiljno razmisliti koje su stvarne konsekvence jednog takvog priznanja. Tako se dobiva dojam da bi Srbija od svih priznanja neovisnosti Kosova najteže primila priznanje Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Srpska politika poteze oko Kosova temelji na mitskim motivima"

Milardović smatra da srpski državni vrh naše priznanje Kosova tako žestoko doživljava jer je za njih čitava ova priča o neovisnosti Kosova temeljena na iracionalnim osjećajima: "I političkoj eliti Srbije je jasno da se tu više nema ništa učiniti, ali oni sve svoje političke poteze sada vuku na osnovi mitskog značenja Kosova i Metohije. Mislim da je i njima jasno kako je bolje da je do neovisnosti Kosova došlo sada nego za 20 godina i to zbog demografske politike na Kosovu, koja upućuje da ionako tada tamo praktički više ne bi bilo Srba. Srpski političari sada samo igraju svoju ulogu zbog domaće javnosti, a ništa ne mogu promijeniti."

Direktor Centra za politološka istraživanja nam je rekao da međunarodno pravo kod priznavanja Kosova nema nikakve veze, jer po međunarodnom pravu, odnosno Rezoluciji 1244, Kosovo pripada Srbiji: "Sve je to politika velikih sila, a u ovom slučaju se najviše radi o utjecaju SAD-a. Nema to veze s međunarodnim pravom".

"Rusija daje podršku Srbiji zbog ekonomskih interesa"

Jedini čvrsti saveznik Srbije u pitanju Kosova je Rusija, koja redovito ponavlja da će ova odluka urušiti čitav međunarodni sistem. Milardović kaže da se kod Rusije ne radi o nekim bratskim osjećajima nego o čistim interesima.

"Možda se jedan manji sloj podrške Rusije temelji na civilizacijskoj crti, ali puno deblji sloj se odnosi na ekonomske, odnosno energetske interese. Rusija puno ulaže u energetski sektor Srbije, i to su te veze. Ali iz tog istog razloga neće pokrenuti neke žešće poteze, jer se ne šalju vojnici  tamo gdje ulažeš novce", kaže Milardović.

Milardović kaže da postoji u slučaju proglašenja neovisnosti Kosova utjecaj velikih sila, koji je možda loš za odnose zemalja u regiji, ali da je najbitnije što EU cijelu regiju želi vidjeti u Uniji. EU je čak početkom ove godine pokušala ubrzati približavanje Srbije potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju prije ispunjenja svih uvjeta, ali je to zapelo u trenutku proglašenja neovisnosti Kosova.

Dario Markas
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara