I vi se možete uključiti u borbu za slobodan internet, evo kako

I vi se možete uključiti u borbu za slobodan internet, evo kako
Foto: 123rf

DANAS je budućnost slobodnog i otvorenog interneta u Europskoj uniji ozbiljno dovedena u pitanje. No iako je Odbor za zakonodavstvo Europskog parlamenta danas izglasao novu Direktivu o autorskim pravima, uključujući njene najspornije dijelove - članke 11 i 13 -  to ne znači da je cijela stvar zaključena.

>> EU birokrati izglasali cenzuru interneta i zabranu memeova, što sada?

>> Hoće li EU birokrati sutra stvarno uništiti internet kakav znamo?

Naime, zastupnici odluku odbora mogu osporiti na plenarnoj sjednici, gdje bi o iznimno kontroverznoj EU reformi zaštite autorskih prava glasalo svih 751, a ne samo 25 eurozastupnika (MEP). 

Direktivu kritiziraju internetski aktivisti i pioniri, eksperti, političari, vodeće tvrtke...

U teoriji, nova regulativa o autorskim pravima trebala bi zaštititi kreatore internetskog sadržaja poput medijskih i diskografskih kuća te natjerati velike internetske platforme poput YouTubea, Googlea, Facebooka i Twittera da dijele prihode s izdavačima sadržaja koji se na njima dijeli. 

Ali reforma je žestoko kritizirana s raznih strana, od dijela eurozastupnika preko eksperata i aktivista za slobodu interneta do velikih tech giganata. 

Oni se prvenstveno protive člancima 11 i 13, koji predviđaju mjere koje su već nazvane "porez na linkove" i "upload filtri", odnosno "strojevi za cenzuru", a koje bi mogle praktički onemogućiti sve od slobodnog komentiranja na internetu, preko izrade i dijeljenja memova, praćenja agregiranih vijesti na specijaliziranim stranicama i appovima pa do slušanja glazbe na YouTubeu ili objavljivanja fotografija na DeviantArtu.

Protivnici će tražiti glasanje na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta

"MEP-ovi su poslušali lobiste i ignorirali naša fundamentalna prava. Mi ćemo odnijeti ovo pred plenarnu sjednicu i nastaviti se boriti za slobodu govora", poručila je Eva Simon u ime Unije građanskih sloboda za Europu.

"Ljudi će naići na probleme radeći svakodnevne stvari poput diskutiranja o vijestima i izražavanja svojih stavova online. Zaključavanje naše slobode da sudjelujemo kako bismo služili specijalnim interesima velikih medijskih tvrtki je neprihvatljivo. Ja ću osporiti ovaj ishod i zatražiti glasanje u Europskom parlamentu sljedećeg mjeseca", izjavila je njemačka eurozastupnica Julia Reda, članica parlamentarne skupine Zelenih u EP-u, koji se oštro protive novoj reformi.

Lobistička skupina CCIA, u koju spadaju tech giganti poput Googlea, Facebooka, eBaya, Amazona i Netflixa, također je prozvala eurozastupnike jer su ignorirali apele osnivača Wikipedije Jimmyja Walesa, izumitelja World Wide Weba Tima Berners-Leeja, eksperta za neutralnost interneta Tima Wua, internetskog pionira Vinta Cerfa i drugih. 

I vi možete nazvati svoje eurozastupnike i zatražiti da glasaju protiv ugrožavanja slobode interneta

U sklopu inicijative za zaustavljanje ove reforme koja bi mogla imati katastrofalne posljedice za budućnost interneta, na stranici act.openmedia.org građani EU-a - uključujući, naravno, i Hrvatsku - mogu lako i jednostavno nazvati svoje eurozastupnike i zatražiti od njih da ne glasaju za novu Direktivu o autorskim pravima. Na stranici changecopyright.org također imate tu mogućnost.

Isto tako, na stranicama Europskog parlamenta možete pronaći popis hrvatskih eurozastupnika i kontaktirati ih preko emaila, Facebooka, Twittera, poslati im pismo ili ih nazvati. Pritisak na eurozastupnike, kažu protivnici reforme, može se pokazati presudnim na glasanju na plenarnoj sjednici.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara