I vikendice u "turističkoj sivoj ekonomiji"

UZ NAJAVE strožijih inspekcijskih nadzora i oštrijih kazni u Hrvatskoj je u posljednje vrijeme, u jeku turističke sezone, aktualizirano pitanje sive ekonomije u turizmu, a po nekim procjenama neprijavljenih je gostiju od 20 do 30 pa i više posto

Uz klasične iznajmljivače, upozorava se da se i podosta vikendica i stanova za odmor, koji nisu namijenjeni komercijalnom smještaju, iznajmljuju na crno, ali se o opsegu te pojave teško može procjenjivati, i s obzirom na sužene mogućnosti kontrole.

U Hrvatskoj, inače, po podacima Popisa iz 2001. ima ukupno 182,5 tisuća stanova sa odmor, od toga je gotovo 154 tisuća vikend kuća, 18,5 tisuća je u naslijeđenim obiteljskim kućama, a preostalih nešto više od 10 tisuća u višestambenim zgradama.,

Na području sedam jadranskih županija, po statističkim je podacima iz 2001., smješteno gotovo dvije trećine, ili oko 118 tisuća, stanova za odmor.

Pritom se pod stanovima za odmor i rekreaciju podrazumijevaju oni stanovi koje vlasnici koriste povremeno ili više mjeseci u godini isključivo za odmor i rekreaciju za svoje potrebe, dakle nisu uključeni stanovi koji se koriste za iznajmljivanje u turističkoj sezoni.

Po ukupnom broju stanova za odmor prednjači Primorsko-goranska županija sa 28.271 takvim stanom, od čega je 20.459 vikendica, a u toj je županiji i najviše - 4.136 apartmana odnosno stanova za odmor u višestambenim zagradama. U toj je županiji evidentirano i 3.676 stanova za odmor u naslijeđenim obiteljskim kućama.

Slijedi Zadarska županija sa 25.305 popisanih stanova za odmor, pri čemu ta županija ima primat po broju vikend kuća - na njenom je području 22.894 vikendica. Stanova za odmor u naslijeđenim obiteljskim kućama je nešto više od dvije tisuće.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji ima 22.498 stanova za odmor, a ta je pak županija prva po broju stanova za odmor u naslijeđenim obiteljskim kućama - takvih je 4.367, dok u višestambenim zgradama ima tek 567 stanova, a vikendica je više od 17,5 tisuća.

Apartmani su mnogo zastupljeniji u Istarskoj županiji, gdje ih je 3.077, a od ukupno 14.697 stanova za odmor u toj županiji više od deset tisuća je u vikend kućama.

Tek nešto malo manji broj stanova za odmor popisan je u Šibensko- kninskoj županiji, gdje ih je ukupno 14.468, od čega su 12.400 "prave" vikendice, a 1.723 naslijeđene kuće.

U Ličko-senjskoj županiji ima pak nešto više od sedam tisuća stanova za odmor (od čega 4,5 tisuća vikend kuća), a u Dubrovačko- neretvanskoj 5.559, u čemu svega 73 u višestambenim zgradama.

Kvadratura stanova za odmor, izražena u prosjecima, sasvim je pristojna. Prednjači Zadarska županija gdje prosječna vikendica ima prosječnih 74 kvadrata. U Splitsko- dalmatinskoj, Šibensko-kninskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji vikend kuće u prosjeku imaju ok o 67-69 četvornih metara. Prosječnih oko 63-64 kvadrata imaju pak vikendice u Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji, gdje su apartmani prosječne veličine 46 odnosno 41 kvadrat.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara