IAEA: UN MORA BITI SLUŽBENO IZVIJEŠTEN O LIBIJSKOM KRŠENJU NPT-A

UNova Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u utorak je objavila da će gotovo sigurno morati izvijestiti Vijeće sigurnosti o kršenju globalnog sporazuma o nuklearnom naoružanju od strane Libije, iako bi SAD možda sve to htio prepustiti zaboravu, priopćili su diplomati.

Diplomati u Beču, koji su željeli ostati anonimni, rekli su za Reuters da priznanje Libije u prosincu da je prekršila Sporazum o neširenju nuklearnog naoružanja (NPT), postignut 1968., i pokrenula vlastiti vojni nuklearni program, predstavlja ozbiljno kršenje NPT-a, o čemu Vijeće sigurnosti mora biti službeno izviješćeno.

Iako Vijeće sigurnosti UN-a može nametnuti Libiji gospodarske i diplomatske sankcije, diplomati se slažu u ocijeni da će IAEA samo izvijestiti Vijeće i neće zatražiti kaznene mjere jer je ta zemlja u međuvremena pristala na međunarodnu inspekciju i nadzor nuklearnih postrojenja i odlučila se riješiti zabranjenog oružja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako IAEA izvijesti Vijeće sigurnosti, SAD bi se, u slučaju ljutite reakcije Tripolija, našao u nezgodnom položaju. Ako IAEA pak odluči ne izvijestiti Vijeće sigurnosti o libijskom slučaju, mogao bi se stvoriti opasan presedan za Iran. Washington naime inzistira da Iran mora snositi posljedice 20-ogodišnjeg nuklearnog zataškavanja, iako ta zemlja opetovano tvrdi da se radi o nuklearnom programu u miroljubive svrhe.

(Hina) vk br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara