ICTY: Miloševiću tri dana suđenja i četiri dana odmora tjedno

HAŠKI sud (ICTY) odlučio je u utorak, na preporuku kardiologa, da se suđenje bivšem predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću odvija samo tri dana u tjednu uz četiri dana odmora, zbog pogoršanog zdravstvenog stanja optuženog.

"U svjetlu preporuke liječnika odlučili smo da od idućeg ponedjeljka zasjedamo tri dana u tjednu", rekao je predsjedavajući Raspravnog vijeća sudac Richard May na kraju proceduralne rasprave o zdravstvenom stanju optuženog i posljedicama prekida, do kojih dolazi kod pogoršanja njegovog zdravlja, na tijek suđenja.

Bivši jugoslavenski predsjednik, star 62 godine, boluje od visokog tlaka a stanje mu se posebno pogoršava u stresnim razdobljima, navedeno je u liječničkom izviješću koje je pročitao sudac May.

Do sada je Milošević imao na raspolaganju četiri dana odmora nakon svaka dva tjedna suđenja. Novi režim rada s četiri dana odmora tjedno produljit će dokazni postupak optužbe, koji je trebao završiti u studenome, najmanje do kraja prosinca ove godine, a razmjerno će se odraziti i na ukupno trajanje suđenja.

Glavni tužitelj u postupku Geoffrey Nice, na čiji je zahtjev današnja rasprava održana, predložio je Raspravnom vijeću da se Miloševiću "u interesu pravde" dodijeli branitelj koji bi ga zastupao kada mu zdravstveno stanje to onemogućava. Za branitelja je predložio "prijatelja suda" Branislava Tapuškovića.

Također je predložio da se odobri video snimanje iskaza svjedoka te izmjene u postupku njihova protuispitivanja.

Nice je u raspravi ukazao i na povezanost pušenja i visokog tlaka kod optuženog, preporučivši da Vijeće razmotri i to pitanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Kada bi optuženi prestao pušiti to bi pomoglo njegovom zdravstvenom stanju", rekao je Nice.

"Prijatelj suda" Steven Kay odbacio je sve Niceove prijedloge, iznoseći niz kritika na račun optužbe, počev od toga da još nije "uobličila predmet i identificirala sve svjedoke", do toga da "želi optuženog stjerati u kut".

Imenovanje branitelja 36 dana prije kraja dokaznog postupka optužbe "na fundamentalan bi način promjenilo prirodu suđenja", upozorio je Kay dodajući kako su izgledi da Milošević surađuje s nametnutim braniteljem "ravni nuli".

On je opravdao odluku Miloševića da se sam brani, činjenicom da je on bio šef države, upućen u sve događaje iz optužnice i više vjeruje svojim prosudbama nego onima branitelja. Opravdanja je našao i u "akuzatorskom" postupku koji je na snazi u ICTY-u, gdje je teret dokazivanja na optužbi i obrani, a vijeće ima pasivnu ulogu.

Prijedlog video snimanja iskaza svjedoka ocjenio je "gubljenjem vremena" jer optužba po važećim pravilima u dokazni spis najčešće predaje pisani iskaz svjedoka po pravilu 92-bis i nakon 10-15 minuta prepušta svjedoka protuispitivnju optuženog.

Sudac May rekao je da će Vijeće razmotiri iznesene prijedloge i odluku donijeti naknadno. Nastavak suđenja u ponedjeljak zavisit će od mišljenja liječnika, dodao je.

Suđenje Miloševiću započelo je 12. veljače 2002. a do sada je zbog njegove bolesti 11 puta prekidano, posljedni put 18. rujna.

Bivši srpski čelnik optužen je po 66 točaka za genocid u BiH i zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj i na Kosovu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara