ICTY od novih vlasti u BiH očekuje unapređenje suradnje

MEĐUNARODNI sud za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije (ICTY) od novih vlasti u BiH očekuje unapređenje suradnje, izjavio je u srijedu u Mostaru koordinator Haškog tribunala za BiH Refik Hodžić.

On je to kazao komentirajući odnose Haškog tribunala s novim vlastima u BiH, koje trenutačno utemeljuju nacionalne stranke, što su na nedavnim izborima ostvarile uspjeh.

Po Hodžićevim riječima, suradnja određene države s haškim tribunalom je međunarodna obveza pojedine države bez obzira koje su stranke na vlasti. Objsnio je kako se takav odnos između Haškog tribunala i država regulira Statutom koji je donijelo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hodžić je također najavio kako će početkom idućeg tjedna u Haškom tribunalu biti održana rasprava o kazni, odnosno presudi Biljani Plavšić, bivšoj predsjednici Republike Srpske i članici najužeg ratnog vodstva bosanskohercegovačkih Srba.

Hodžić je podsjetio kako je Plavšić priznala svoju odgovornost za zločine protiv Hrvata, Bošnjaka i drugog nesrpskog pučanstva u 37 općina u BiH. Priznajući svoju krivnju, Plavšić je promijenila svoj prvobitni iskaz pred Haškim tribunalom kada je kazala da se ne osjeća krivom za stradanja nesrpskog pučanstva.

Hodžić je rekao kako će nakon trodnevne rasprave o Biljani Plavšić raspravno vijeće Haškog tribunala ´u dogledno vrijeme´ donijeti i odluku o kazni Biljani Plavšić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara