ICTY: Počelo suđenje Momčilu Krajišniku za genocid

PRED Haškim sudom (ICTY) u utorak je počelo suđenje Momčilu Krajišniku, bivšem predsjedniku Skupštine Republike Srpske i jednom od ključnih političkih vođa bosanskih Srba, optuženom za genocid u BiH počinjen 1991/92.

"Krajišnik je bio goropadni političar i tvrdokorni nacionalist te jedan od glavnih pokretača politike bosanskih Srba. Bila je to politika masovnih zločina kakvi nisu viđeni u Europi od II. svjetskog rata", rekao je u uvodnoj riječi tužitelj Marc Harmon.

"Ovo je suđenje za zločin etničkog čišćenja, zločin koji čovječanstvo oduvijek progoni, za ubijanje, progon, deportacije, uništavanje sela i rušenje vjerskih objekata", rekao je Harmon.

Optužnica tereti Krajišnika (59), na temelju individualne i zapovjedne odgovornosti, u dvije točke za genocid i suučesništvo u genocidu, u pet točaka za istrebljenje, ubojstva, progone na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi, deportacije i nečovječno postupanje kao zločine protiv čovječnosti te u jednoj točki za ubojstva kao kršenje ratnog prava i običaja.

Tereti ga se za sudjelovanje u "udruženom zločinačkom pothvatu" od srpnja 1991. do prosinca 1992. s ciljem "djelomičnog uništenja nacionalnih, etničkih, rasnih ili vjerskih skupina bosanskih Muslimana i bosanskih Hrvata na teritoriju unutar BiH" radi njegova pripajanja novoj srpskoj državi.

U tome je sudjelovao zajedno s Radovanom Karadžićem, Biljanom Plavšić, Nikolom Koljevićem, Slobodanom Miloševićem, Željkom Ražnatovićem Arkanom, Ratkom Mladićem i drugim generalima JNA.

Krajišnik je, po riječima tužitelja, bio čvrsto vezan s Karadžićem i zajedno s njim držao je poluge moći i vlasti bosanskih Srba, obnašajući najviše dužnosti u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti.

"On je bio od vitalnog značaja u provedbi etnocentrične politike da se nesrbe očisti s teritorija koji su tražili Srbi, svjestan stravičnih posljedica takve politike za nesrbe i ravnodušan".

U prilozima optužnice posebno su navedeni slučajevi masovnih ubojstava u naseljima 18 općina BiH, od 37 obuhvaćenih etničkim čišćenjem nesrba, a posebno likvidacije u stotinama srpskih logora i zatočeničkih centara.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tužitelj je u sklopu uvodne riječi u sudnici emitirao snimke više tajno snimljenih telefonskih razgovora Krajišnika i Karadžića, na kojima govore o naoružavanju Srba, o stvaranju srpske države uz stotine tisuća žrtava i kontroli nad 65 posto BiH.

Citirao je i izvješća JNA o podjeli 70.000 komada oružja Srbima u BiH te transkripte sastanaka s čelnicima u Beogradu na kojima je etničko čišćenje u BiH planirano godinu dana prije početka rata.

Predsjedavajući sudac Alphons Orie ocijenio je da bi suđenje moglo potrajati dvije godine i pozvao strane na djelotvoran rad.

Tužiteljima Marku Harmonu i Alanu Tiegeru na raspolaganje je stavljeno 450 sati, odnosno oko 100 radnih dana, za izvođenje dokaza protiv Krajišnika, ne računajući protuispitivanje.

Krajišnikovi branitelji Nicholas Stewart iz Velike Britanije i Crista Lucas iz Australije, odustali su danas od iznošenja uvodne riječi i odgodili je za početak izvođenje dokaza obrane.

Sudac Orie najavio je da će suđenje, nakon prva četiri tjedna, biti prekinuto do 13. travnja kako bi se obrana dodatno pripremila.

Suđenje je prvotno trebalo početi u svibnju 2003. ali je odgodu izazvala suspenzija glavnog branitelja Dejana Brašića (SAD) u njegovoj matičnoj odvjetničkoj komori u New Yorku.

Krajišnika su 3. travnja 2000. godine na Palama uhitile snage SFOR-a i prebacile u Haag. Na prvom pojavljivanju pred sudom izjasnio se da nije kriv ni po jednoj točki optužnice.

Na zajedničkoj optužnici s njim nalazila se i Biljana Plavšić, koja je prema nagodbi s tužiteljstvom priznala krinju za progon Bošnjaka i Hrvata kao zločin protiv čovječnosti, nakon čega je u veljači 2003. osuđena na 11 godina zatvora.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara