ICTY: Počelo suđenje Strugaru za napad na Dubrovnik

U HAŠKOM sudu (ICTY) u utorak je počelo suđenje umirovljenom generalu JNA Pavlu Strugaru, optuženom za ratne zločine zbog napada na Dubrovnik 1991.

Strugarovi branitelji na početku sjednice su zatražili trodnevnu odgodu početka suđenja kako bi se tijekom sudske stanke za Božićne i Novogodišnje blagdane, od 20. prosinca do 12. siječnja, obavile medicinske pretrage na 70-godišnjem optuženiku. Izrazili su ozbiljnu zabrinutost za njegovo zdravstveno stanje, pozivajući se na medicinsku dokumentaciju i ponovili ocjene s jučerašnje predraspravne konferencije da Strugar zbog bolesti i demencije nije sposoban pratiti suđenje.

Raspravno vijeće je ocijenilo da ništa u Strugarovim nalazima ne opravdava zahtjev za odgodu početka suđenja i najavilo da će ovoga tjedna odlučiti o dodatnim pretragama.

Predstavnik Tužiteljstva Phillip Winear, u uvodnoj je riječi rekao da se Strugara tereti za nezakonite napade na civile i civilne objekte, posebno za napad na Stari Grad 6. prosinca 91.

"Ljudi u svijetu mogli su na svojim TV ekranima svjedočiti o kontinuiranom i besmislenom granatiranju Starog Grada u Dubrovniku", rekao je Weiner dodajući kako je granatiranje bilo

smrtonosno za civile i razorno za civilne objekte i povijesnu i kulturnu baštinu Dubrovnika, koja je pod zaštitom UNESCO-a.

Strugar je u listopadu 1991. imenovan zapovjednikom 2. operativne grupe JNA formirane radi napada na dubrovačko područje i njemu su bile podređene sve snage koje su sudjelovale u napadu, rekao je tužitelj. Podsjetio da su odredbe Ženevske konvencije iz 1949. o zaštiti civila i civilnih objekata obvezivale i tadašnju SRFJ i JNA, ali je Strugar tijekom napada na Dubrovnik u listopadu i studenom 91. dopustio da njihovo kršenje prođe bez istrage i nekažnjeno.

Time je "dao zeleno svjetlo da njegove snage 6. prosinca od jutra do večeri nemilosrdno, indiskriminirajuće i sa žestinom bez presedana tuku Stari Grad minobacačima, Maljutkama i drugim teškim oružjem", rekao je Weiner. Kao izravne izvršitelje napada označio je snage pod zapovjedništvom Vladimira Kovačevića, koji je u pritvoru ICTY-a.

Rekao je da će optužbe "izvan razumne sumnje" dokazati odgovornost Strugara za svih devet točaka optužnice za kršenje ratnog prava.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među svjedocima, najavio je admirala JNA Miodraga Jokića, bivšeg Strugarovog suoptuženika koji je priznao krivnju, promatrače EZ, stručnjake UNESCO-a te vojne i druge stručnjake.

Na kraju završne riječi optužbe u sudnici je prikazana 15-minutna video snimka Dubrovnika, na kojoj su zabilježeni dramatični snimci od 6. prosinca kada je na Stari Grad i okolicu palo više od 1.000 granata, kao i prizori razaranja i pljačke u dubrovačkoj okolici.

Dane su ocjene o iznimnoj povijesnoj, kulturnoj i umjetničkoj vrijednosti Starog Grada kao dijela svjetske baštine UNESCO-a te opisani napori koje je Hrvatska uložila u obnovu Dubrovnika.

Branitelji optuženog, odvjetnici Goran Rodić i Vladimir Petrović, pokazali su se nespremni za početak suđenja, rekavši kako za sada ne žele iznosti uvodnu riječ obrane.

Umjesto uvodne riječi uputili su prigovore optužbi, jer u svojoj uvodnoj riječi spominje napade na Dubrovnik koji nisu obuhvaćeni razdobljem na koje se odnosi optužnica (od 6. do 31. prosinca 91.), kao i zbog prikazanog video-zapisa.

Strugar je optužen u devet točaka za kršenje ratnog prava i običaja za ubojstva, okrutne postupke, napade na civile, razaranje vjerskih i kulturnih objekata i povijesnih spomenika. Na prvoj optužnici ICTY-a uz njega su bili suoptuženi i admiral Jokić, Vladimir Kovačević Rambo i admiral Milan Zec, protiv kojeg je optužnica povučena.

Suđenje se nastavlja u srijedu.

(Hina) dh vk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara